Znanja
StoryEditor

Studenti besplatno savjetuju građane i poduzetnike

05. Veljača 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Zagrebački studenti počinju savjetovati poduzetnike, građane i neprofitne organizacije – pokrenuli su neprofitni projekt Ekonomska klinika. Koje su trenutačne mogućnosti štednje i kamatne stope na oročenu štednju, kako bi izgledao otplatni plan stambenoga kredita, kako inflacija utječe na ulaganje, što je to SWOT analiza, kako odabrati tržišnu nišu... mali je dio usluga koje se nude u njihovoj Ekonomskoj klinici na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. I to potpuno stručno, uz pomoć mentora i vanjskih suradnika te – besplatno.

Ekonomska pismenost Razvoj te studentske inicijative krenuo je potkraj studenoga 2014. u sklopu kolegija Menadžment promjena, pod mentorstvom prodekana za nastavu, studente i upravljanje kvalitetom Ekonomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Mislava Ante Omazića. Projekt je počelo razvijati šestero studenata diplomskog studija: Andrej Hanzir, David Habek, Emanuel Glasnović, Katarina Guja, Marin Grubić i Josip Golub. Oni su i osnivački tim koji je postavio temelje za daljnji razvoj projekta. Željeli su, ističu, pridonijeti društvu i uspjeli su pronaći najbolji način za to.  Naime, razmišljajući kako pomoći cjelokupnoj zajednici, priča nam jedan od osnivača Andrej Hanzir, uočili su rastuću potrebu podizanja svijesti o važnosti ekonomske pismenosti u Hrvatskoj. Također, htjeli su razviti projekt koji bi pružio studentima stjecanje dodatnih znanja i iskustva u suradnji s mentorima i vanjskim suradnicima na različitim slučajevima, pomoću edukacija i radionica pridonijeti ekonomskom obrazovanju društva te istovremeno podignuti poduzetničku klimu. Posebice su htjeli pomoći studentima, malim poduzetnicima i socijalnim poduzetnicima. To su im, uz privatne osobe, poduzetnike te neprofitne organizacije, ciljani klijenti. Na temelju pozitivnih praksi na poznatim svjetskim sveučilištima kao što je, primjerice, Yale zaključili su da je model u kojemu studenti nude besplatne savjete o ekonomskim pitanjima vrlo koristan i za razvoj znanja i vještina studenata i za boljitak cjelokupne zajednice. Na brojnim europskim i svjetskim sveučilištima, zbog brojnih benefita koje donosi studentima, mentorima i suradnicima koji rade s mladima te skupinama kojima je savjetovanje namijenjeno, trend je takvih studentskih inicijativa u porastu. Nije novost ni u Hrvatskoj, gdje već dulje radi Pravna klinika na Pravnom fakultetu u Zagrebu te Pravno-ekonomsko klinika u Osijeku.

Uvid u realnost Takav koncept volonterskog angažmana donosi brojne koristi svim uključenim stranama: – Radom u tom projektu imamo priliku pomoći različitim društvenim skupinama, ali i primijeniti stečena teoretska znanja na praktičnim slučajevima i konkretnim problemima, što će nam omogućiti veću konkurentnost na tržištu. Klijenti pak imaju pristup besplatnim kvalitetnim uslugama – ističe Andrej.Osim toga, nastavlja, studenti radom u Ekonomskoj klinici stječu dodatna znanja i vještine poput rada u timu, komunikacijskih vještina i analitičkog razmišljanja, ali i dobivaju uvid u realne poslovne probleme, stvarnu gospodarsku sliku i socijalnu perspektivu koja proizlazi iz ekonomskih međuovisnosti. Omogućeno im je i povezivanje te rad s uglednim članovima akademske zajednice i strateškim partnerima klinike, ali i dodatne edukacije i radionice koje će biti usmjerene na interne članove klinike u svrhu stjecanja dodatnih znanja. Svakom tko zatraži pomoć u klinici pristupa se profesionalno i na individualnoj bazi, a prvi zainteresirani klijenti već su se počeli javljati. U idućim mjesecima očekuju veliki odaziv svih ciljanih skupina, ali i neke nove suradnje. Naime, trenutačno postoji inicijativa za uspostavu partnerskih odnosa s institucijama, tvrtkama te ostalim zainteresiranim stranama koje bi mogle pridonijeti tom studentskom projektu te unaprijediti njegov rad.– Klinika se želi povezati sa svim institucijama, neprofitnim organizacijama i poduzećima koja smatraju da mogu na određeni način pomoći u njezinom radu ili smatraju da im klinika može pomoći u njihovom djelovanju. Trenutačno smo u pregovorima s par poduzeća i neprofitnih organizacija vezano uz njihov doprinos radu klinike. U budućnosti se nadamo ostvarenju suradnje i s nekim institucijama kako bi se radilo na sustavnom ekonomskom opismenjavanju stanovništva, ali planiramo ostvariti suradnju i s nekim međunarodnim partnerima, ponajprije učlanjenjem u mreže za pomoć i edukaciju za socijalne poduzetnike kako bi se mogla razmjenjivati pozitivna iskustva i primjeri – govori Andrej.

Slijede radionice i seminari U idućem razdoblju Ekonomska klinika unovačit će najbolje studente koji će u ljetnom semestru sudjelovati u njezinom radu. Cilj im je, priča Andrej, okupiti najbolje studente, željne stjecanja novih znanja i vještina, koji će u suradnji s najboljim mentorima i vanjskim suradnicima pridonijeti razvoju i kvaliteti Ekonomske klinike. Također, Andrej posebno napominje da su otvoreni za sve oblike suradnje na obostrano zadovoljstvo s pravnim ili fizičkim osobama koje žele pridonijeti radu Ekonomske klinike. Dakle, vrata su otvorena svima: i onima koji traže savjet i onima koji žele savjetovati i onima koji žele pomoći u razvoju i unapređenju rada klinike. – U daljnjem razvoju posebno se želimo fokusirati na socijalno poduzetništvo i savjetovanje socijalnih poduzetnika, koje je još uvijek nedovoljno zatupljeno u Hrvatskoj, te na organiziranje radionica i seminara kojima će za cilj biti podizanje opće ekonomske pismenosti zainteresiranih strana. Očekujemo da će se projekt razvijati te da ćemo putem njega pridonijeti ekonomskom obrazovanju, ali i poticanju poduzetništva i pomoći drugima – optimističan je Andrej.On i njegov tim nadaju se da će se u budućnosti pojaviti i nove klinike iz različitih struka (agronomije, nutricionizma i sl.) koje će u takvom obliku angažirati studente i podupirati rast cjelokupne zajednice. Takva simbioza može donijeti samo benefite društvenoj i gospodarskoj sceni. A budući da ta inicijtiva dolazi od maldih, koji bi bar još nekoliko godina trebali živjeti neopterećeni gospodarskim problemima, svakako je za pohvalu.

27. travanj 2024 09:04