Aktualno
StoryEditor

Bicikli koji čiste zrak do kraja godine na ulicama kineskih gradova

12. Kolovoz 2017.

Milijuni kineskih biciklista uskoro će moći maknuti svoje maske za obranu od onečišćenog zraka. Nizozemska tvrtka za inovacije Studio Roosegaarde udružila se s kineskim start-upom Ofo kako bi razvila novi model bicikla koji čisti zrak. Osnivač tvrtke, Daan Roosegaarde, potvrdio je Quartzu da će do kraja ove godine plasirati prvi prototip "budućeg bicikla" koji filtrira smog.

>>>Zagreb šesti grad EU u bicikliranju

Otkriveni na TED konferenciji u travnju, ovi bicikli dio su Roosegaardeovih projekata koji će rješavati globalnu krizu onečišćenja zraka. Prošle je godine otvorio toranj u Kini koji svakog sata može pročistiti 30.000 kubičnih metara (oko milijun kubičnih stopa) zraka. Skupljenu čađu pretvara u modnu galanteriju, prstene i manžete, pa zagovornici čistog okoliša mogu nositi Pekinški smog kao uspomenu.

https://www.youtube.com/watch?v=OFfn7kzzccI

Predsjednik uprave Ofo, Da Wei formalno je zatražio od Roosegaardea da surađuje s njim dok su bili na pozornici na Svjetskom gospodarskom forumu Dalian u svibnju.

- Pružio mi je ruku ... iznenadio me. Ja sam mu također pružio ruku i to je bio početak ... to je kineski način, prisjeća se Roosegaarde.

>>>Istraživanje: Vožnja biciklom na posao smanjuje rizik od bolesti

- Ambiciozni smo. Ovo nije jednokratni, umjetnički projekt. Razmišljajući o milijunima i milijunima tih bicikala, možemo stvarno utjecati na indeks kvalitete zraka u gradu, dodaje.

Roosegaarde je imao uspjeh s tornjem. Nedavna studija profesora s Tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu, Bert Blockena pokazala je da su Roosegaardeovi projekti učinkovito smanjili zagađenje do 45% unutar radijusa od 20 metara.

13. svibanj 2024 15:02