Hrvatska
StoryEditor

Dogovoreni idući koraci projekta Jadranko-jonskog plinovoda

26. Rujan 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ministri četiriju zemalja usluglasili su se o potrebi razvijanja i realizacije Jadranko-jonskog plinovoda (IAP) istodobno s projektom Trans-jadrankog plinovoda (TAP).

Rečeno je to nakon sastanka ministra energetike i industrije Albanije Damiana Gjiknurija, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirka Šarovića, ministra gospodarstva Crne Gore Vladimira Kavarića, predstavnika tvrtke Trans Adriatic Pipeline AG na čelu s direktorom Kjetilom Tunglandom te domaćina, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

- Ne želimo gubiti vrijeme i čekati izgradnju TAP-a, već želimo da u prvoj fazi azerbajdžanske dobave plina bude uvršten i IAP. Sama nazočnost ministara govori da politička podrška postoji. Uz podršku, ni realizacija neće biti upitna. Razgovaralo se o daljnjim koracima, trasa je definirana, no razgovarat će se još o mogućnosti prolaska kroz Neumski koridor. Nama je da pronađemo i poslovni model koji mora biti završen do prvog kvartala 2014. kada je dogovoren sastanak u Tirani i mora biti završena i studija isplativosti. Tada možemo krenuti i u razgovore s potencijalnim strateškim partnerima - istaknuo je Vrdoljak nakon sastanka.Napomenuo je da projekt donosi regiji potpuno novu perspektivu i potencijal da Hrvatsku pretvori u energetski hub, a hrvatskim građanima sigurno dobavu plina i najjeftiniji mogući plin u regiji i šire.

Prednosti projekta na koji blagonaklono gleda i Europska komisija istakli su i drugi ministri naglasivši da je neophodan proaktivan pristup. Podsjetimo, TAP dužine 870 kilometara će transportirati azerbajdžanski plin s polja Shaz Deniz II preko Grčke, Albanije i Jadrankog mora do Italije, i plan je da se TAP i IAP-a koji bi se na TAP spojio u Albaniji grade istodobno.

19. svibanj 2024 00:01