Hrvatska
StoryEditor

Europska komisija: Do 2016. smanjiti deficit ispod tri posto, EDP u mirovanje

02. Lipanj 2014.

Europska komisija danas je zaključila da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) u ovoj godini treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe.

"Očekuje se da će Hrvatska ispuniti glavni cilj za 2014., a pristup odozdo prema gore pokazuje da je zemlja poduzela mjere koje se smatraju nužnima za postizanje strukturnih ciljeva navedenih u Preporuci o EDP-u. S obzirom na to, te na temelju ishoda pažljive analize i drugih kvalitativnih čimbenika, Komisija smatra da EDP u Hrvatskoj treba staviti u mirovanje", kaže se u priopćenju Komisije.

"No s obzirom na to da Komisija trenutačno očekuje da će 2015. ukupni saldo i strukturna poboljšanja biti ispod granica koje je preporučilo Vijeće, u proračun za 2015. potrebno je uključiti mjere strukturne prilagodbe kako bi se osigurala usklađenost s Preporukom Vijeća", dodaje Komisija.

Komisija je dala Hrvatskoj preporuke za nastavak reformi u devet područja: fiskalne politike, tržišta rada, mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava, sustava socijalne skrbi, poslovnog okruženja, upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu, predstečajnih nagodbi te nadzora bankarskog sustava.

Rehn: pratit ćemo provedbu preporuka

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je da Komisija neće pokretati korektivne mjere za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali će pozorno pratiti provedbu preporuka koje je Hrvatskoj uputila Komisija.

"Smatramo da se program reformi uspješno nosi s glavnim izazovima, koje smo istaknuli u ožujku. Stoga nećemo pokretati postupak za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali ćemo pozorno pratiti provedbu današnjih preporuka", rekao je Rehn na konferenciji za novinare.

Mimica: ohrabrujuće vijesti za Hrvatsku

Preporuke Europske komisije za Hrvatsku su ohrabrujuće, ocijenio je hrvatski povjerenik u Komisiji Neven Mimica.

"Ovo je prvi put da Hrvatska službeno sudjeluje u godišnjem procesu koordinacije fiskalne i ekonomske politike EU i već je uspostavila svoj kredibilitet", rekao je Mimica koji je danas sudjelovao na sastanku Komisije na kojem su donesene preporuke za svaku zemlju članicu, zajedno s ocjenama njihovih fiskalnih politika, strukturnih reformi i mjera za rast i zapošljavanje koje trebaju poduzeti u sljedećih godinu i pol dana.

Poručio je i da je učinkovita provedba ovih reformi ključna. „Ovo je veliki izazov, ali je bitan za budući održivi gospodarski rast", rekao je Mimica.

Majetić: moraju se početi provoditi reforme

„Vlada je ispunila matematički plan koji je Komisija dala, barem za ovu godinu, no Hrvatska mora početi provoditi reforme“, poručio je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić.

"Mi u ovom prvom planu ispunjavamo očekivanja, mada je upitna i 2014. jer danas smo dobili informaciju da su prihodi od PDV-a manji za 1,2 milijarde kuna, što znači da će deficit biti za toliko veći. Tako da je pitanje realizacije planova i ciljeva koje nam je Komisija dala i za ovu godinu", napominje Majetić.

Na upit kako komentira prijedlog da se EDP u ovoj godini stavi u mirovanje, Majetić je rekao kako je to rezultat problema u vođenju države, sad i poplava.

"Europa želi dati Hrvatskoj vremena da se posloži i pripremi za reforme koje mora provoditi. To je na neki način dobra i loša vijest, jer smo opet dobili malo vremena", kazao je Majetić, dodajući kako bi više volio da smo dobili kratak rok i odmah počeli raditi na promjenama, jer vremena više nemamo.

Sever: najveći dio mjera EK apsolutno prihvatljiv

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever danas da je prihvatljivim ocijenio najveći dio mjera Komisije za smanjenje prekomjernog proračunskog deficita, a koje se tiču potrebe povećane naplate poreza, poboljšanja fiskalne discipline, smanjenja birokratskih prepreka i parafiskalnih nameta te neporeznih davanja.

S druge strane, Sever je u izjavi Hini neprihvatljivim označio pritisak na mirovinski sustav gdje se traže ubrzane promjene te izjednačavanje žena i muškaraca za odlazak u mirovinu, kao i dob od 67 godina za odlazak u mirovinu.

11. svibanj 2024 21:24