Hrvatska
StoryEditor

Izjednačen rezultat Stojića i Novotnyja

20. Studeni 2014.

Imamo neriješen rezultat! Čitatelji našeg portala jednak su broj glasova dali Hrvoju Stojiću koji smatra da će uvođenje poreza na kamate poništiti dio poreznog rasterećenja, kao i Damiru Novotnyju koji smatra suprotno.

Glavni ekonomist Hypo banke Hrvoje Stojić kaže da ne vidi osobit utjecaj smanjenja poreza na dohodak na potrošnju, budući da je potonja uvozno-intenzivna, stanovništvo se razdužuje, a uvođenje poreza na kamate poništit će dio poreznog rasterećenja.

- Porezom na kamatu na štednju smanjit će se ukupni dohodak građana. Nemoguće je reći koliki bi bio omjer poreza na kanate na štednju u odnosu na porezno rasterećenje plaće. Pretpstavka je da oni koji imaju veći dohodak imaju i veću štednju, stoga pretpostavljam da će takozvani srednji sloj i viši srednji sloj biti više zakinuti. No, vjerujem da će se u konačnici veći dohodak od plaće koristiti za razduživanje - smatra Stojić.

S druge strane ekonomski analitičar Novotny kaže da je važno rasterećenje dohotka građana kako bi se povećala potrošnja.

- Uvođenje poreza na kamate na štednju neće poništiti dio poreznog rasterećenja građana. Takav porez, uz porez na kapitalnu dobit, u zapadnim zemljama normalna je stvar. Važno je rasterećenje dohotka građana kako bi se povećala potrošnja. Porez na kamatu na štednju neće poništiti porezno rasterećenje dohotka. Jedino što taj porez možda može napraviti jest utjecati na povećanje potrošnje štednje iz banaka. Dakle, makroekonomski gledano, usmjerava štednju prema potrošnji - ističe Novotny.

Bilo kako bilo građanima je vrlo vjerojatno važnja činjenica da će im se plaće povečati zbog posljednjih odluka Vlade kojim se promijenila porezna politika. A to što će im zse uzeti od kamate na štednju, vrlo vjerojatno neće pretjerano smetati kad tu kamatu ni ne vide jer ostaje na računu.

U ovotjednom Fight Clubu raspravlja se o tome hoće li cijene nekretnina i dalje padati, a svoj glas možete dati OVDJE.

18. svibanj 2024 19:22