Hrvatska
StoryEditor

Leko: Ne očekujem materijalno kažnjavanje Hrvatske

16. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je nakon najave Europske komisije o pokretanju sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštivanja europskog uhidbenog naloga da ne očekuje materijalno kažnjavanje Hrvatske.

Pedagoške mjere i materijalno kažnjavanje ne očekujem, a Vlada će znati reagirati štiteći hrvatske interese te se dogovoriti s EU i vjerujem da će naći rješenje, rekao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija.

Treba zadržati načelo u Hrvatskoj da svaki zločin treba procesuirati, a zločinca dovesti pred sud pa u tom smislu ne možemo taj zakon jednostrano gledati", rekao je Leko pojašnjavajući da čak i ako bi odmah izvršili uhidbeni nalog, u Hrvatskoj ostao problem kako sankcionirati druge. To je, smatra Leko, puno složenije nego jednostavno nazvati zakon po imenu jednog čovjeka (Josipa Perkovića) koji bi eventualno bio odgovoran.

Ovo slojevito pitanje nije samo jedan slučaj koji nije rasvjetljen i zato vladajuća većina pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Ustava kako bismo u okviru ustavnih rješenja skinuli zastaru za teška kaznena djela, rekao je predsjednik Sabora.

Očekuje i da će promjene Ustava koje se tiču nezastarjevanja najtežih kaznenih djela Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav staviti na dnevni red kada u parlamentarnim raspravama i dogovorima dođe do suglasja te kada bude siguran da je procedura zagarantirana. Nadam se sljedeći, a možda najdalje drugi tjedan, rekao je Leko.

17. svibanj 2024 11:18