Hrvatska
StoryEditor

Milanović: Hoće li otoci biti tvornice novca ovisi o ljudima koji tamo žive

18. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora započelo je jednim novitetom, elektronskim evidentiranjem zastupnika pri ulasku u zgradu.

Iako su se tome proljetos oštro protivili gotovo svi zastupnici, i iz redova vladajućih i oporbe, izmjenom Poslovnika to je postala obveza. No, taj novitet ništa konkretno neće promijeniti jer i dalje nema sankcija za one koji ne dolaze na sjednice. Nakon utvrđivanja dnevnog reda, potpredsjednik Sabora Josip Leko kazao je zastupnicima da je od početka ovog mandata vladajućima upućeno 801 pisano zastupničko pitanje, od čega su samo Hrvatski laburisti postavili 706 pitanja, odnosno 664 za vrijeme ljetne stanke, piše Večernji list.- Vlada nije odgovorila samo na 52 pitanja. A da podsjetim, u cijelom prošlom mandatu postavljeno je ukupno 900 pitanja – rekao je Leko.Odmah na početku sjednice riječ je zatražio Zdravko Milinović koji je u ime HDZ-a zatražio da premijer ukloni točku nacionalne strategije razvoja zdravstva za narednih osam godine jer, eto, to je ipak osam godina. - Ministar zdravlja izgubio je 2,5 milijarde kuna, što znači da smo se vratili pet godina unatrag. Liste čekanja su povećane za 30 do 50 posto, a ministar se hvali da su smanjene - kazao je Milinovć.Nakon njega je za sabornicu stao HDSSB-ovac Dinko Burić koji je Vladu prozivao za ‘zatiranje‘ Slavonije i Baranje podjelom Hrvatske na dvije statističke regije, a HDSSB-u posebno smeta što se u Saboru o tome neće raspravljati. te je optužio Vladu da je nastavila politiku daljnjeg siromašenja najsiromašnijih regija. - Za Slavoniju i Baranju su veliko razočarenje zastupnici i sam premijer. I Sotona citira Bibliju kada mu odgovara - rekao je Burić.Branka Bačića iz HDZ-a, koji je odlučio svoje pitanje uputiti premijeru, zanima zašto je ministarstvo mora odlučilo drastično smanjiti povezanost otoka s kopnom zbog čega će se zaustaviti gospodarski rast hrvatskih otoka koji će, između ostalog, doći i do depopulacije otoka. - Što ćete kao predsjednik Vlade učiniti da se ne provede ovakva odluka koja na snagu stupa završetkom sezone - pitao je Bačić.- Ukidati nećemo ništa, a hoće li otoci biti tvornice novca ovisi o ljudima koji tamo žive, o njihovom trudu i radu - kazao je Zoran Milanović, a ostatak svog vremena iskoristio je za obraćanje HDSSB-ovcu Buriću da je Vlada podijelila Hrvatsku na dvije administrativne regije, a ne statističke.

Hoće li se držati zakona premijera je pitao zastupnik laburista Nikola Vuljanić. Premijer mu je odgovorio kako je dobro držati se zakona i kako im to odgovara jer se onda neće morati brinuti za zapošljavanje nečijih supruga, tetki ili strina.

Milorada Pupovca zanimalo je što će se napraviti po pitanju naplata prekršajnih postupaka u prometu koji bi Hrvatskom proračunu donijeli milijuna, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić kako će upravo izmjene zakona o ovrhama pridonijeti tome jer će se svi pravomoćni prekršaji, ako ih prekršitelj ne bude platio, ovrhom naplatiti, a i uveo bi se sustav koji bi ‘sinkronizirao‘ evidenciju pa tako prekršitelji koji ne budu platili svoje dugovanje državi neće moći dobiti važeće dokumente. - Planiramo uvesti i mogućnost za one koji plate kaznu ubrzo nakon utvrđivanja prekršaja plate znatno manji iznos od onih koji budu plaćanje kazne odgađali - najavio je Miljenić.

15. svibanj 2024 16:54