Hrvatska
StoryEditor

U Hrvatskoj nema opasnosti od ebole, ali pojačava se nadzor na granicama

20. Kolovoz 2014.
Piše:
liderhrt

Nema opasnosti od širenja ebole ni mjesta panici, izvijetio je krizni stožer Ministarstva zdravlja nakon sastanka u vezi sa sumnjom u prvi slučaj zaraze ebolom u Gornjoj Austriji.

Naime, u toj se zemlji posumnjalo na ebolu u dvama slučajevima kod pacijenata koji su doputovali iz Nigerije i imali su simptome groznice. Pod visokim mjerama osiguranja prebačeni su u bolnicu i smješteni u izolaciju. Uzorci krvi poslani su na analizu u Hamburg, a vlasti su stupile u kontakt sa svima koji su s njima bili u doticaju od dolaska u Austriju. No još nije potvrđena zaraza, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Sumnja u virus ebole kod dvaju pacijenata u Austriji otklonjena je, objavile su su i nadležne austrijske vlasti. U oba slučaja sumnja je otklonjena u utorak na večer, izjavio je zemaljski poglavar Gornje Austrije Josef Puehringer, pozivajući se na analizu krvi u institutu Bernard Nocht u Hamburgu. Rezultate je potvrdilo i austrijsko ministarstvo zdravstva.

Krizni stožer hrvatskog Ministarstva zdravlja je obavijestio i da će biti pojačan nadzor na granicama te da za sada nema simptoma obolijevanja kod 18 osoba koje su zbog sumnje na ebolu pod nadzorom domaćih liječnika.

12. svibanj 2024 16:55