Hrvatska
StoryEditor

Vedriš: Šajatovićeve kolumne iz prošlosti se vrlo aktualno čitaju u budućnosti

26. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

[gallery columns="5" ids="221539,221540,221541,221542,221543,221544,221545,221546,221547"]

U prepunoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u utorak navečer je u Virovitici predstavljena knjiga Kad vjetar puše i purani lete glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića.

O knjizi i kolumnama koje je Šajatović deset godina, iz tjedan u tjedan pisao u Lideru, osim autora, govorili su profesor ekonomije na Pravnom fakultetu Mladen Vedriš, novinar i diplomat Mirko Galić, direktor TVIN-a i predsjednik HGK-Županijske komore Virovitica Ivan Slamić i moderator - urednik knjige Tomislav Blagić.

Direktor najveće tvrtke hrvatske drvne industrije Ivan Slamić kazao kako je riječ o vrsnom ekonomskom stručnjaku i analitičaru čije riječi gospodarstvenici čitaju s osobitim uvažavanjem.

- U kolumnama Šajatović britkim perom jasno ukazuje na što ono smatra da bi za nas u gospodarstvu, ali i društvu i cjelini bilo najbolje. S užitkom čitam njegove tekstove jer se najviše zalaže za izvoz, konkurentnost, slabljenje kune i domaću industriju, a ne za reindustrijalizaciju i time dijeli naše stavove - rekao je Slamić i naglasio kako njegove kolumne, ali i druge teme koje Lider otvara vrlo često utječe na poslovne odluke mnogih poduzetnika.

Dugogodišnji novinar, glavni urednik nekadašnjeg Danas, bivši direktor HRT-a i donedavni veleposlanik Hrvatske u Parizu Mirko Galić istakao je kako Šajatovića krasi iznimna hrabrost koja nije tako česta u našem mentalitetu - da se prihvati posla od kojeg nikada ne odustaje.

- Biti svakog tjedna pred praznim papirom, birati temu, teze, tražiti argumente i na kraju izlaziti sa zaključkom i stavom dokaz je visoke profesionalne hrabrosti. Hrabrost izlazi iz svakog članka koje je napisao i to je, uz njegovu moralnost, razlog da se ponovno vratimo Šajatovićevim kolumnama objavljenim u ovoj zbirci. Njegove kolumne sadrže mudrost i strast, ali ta ga strast nije ovladala da bi izgubio kritičnost i umjerenost kojom kritizira stanje u gospodarstvu i državi - rekao je Galić dodavši da se njegove kolumne nisu pretvorile u prerije koje bi vjetar otpuhao već su ostale kao dokument desetogodišnjeg burnog razdoblja koje je obilježeno krizama, recesijom bez izlaza, apatijom bez nade, korupcijom s malo korumpiranih i obećanjima s puno novih razočarenja.

Profesor ekonomije na zagrebačkom Pravnom fakultetu Mladen Vedriš je istakao potrebu razumijevanja sociologije vremena i događanja u kojem su kolumne nastajale.

- Mišine kolumne iz prošlosti se vrlo aktualno čitaju u budućnosti. One nas suočavaju s društvenom, razvojnom i ekonomskom istinom koje nam je stavljao na stol. To nije bila laka dužnost jer se izazov pretvori u obvezu, a obveza u iščekivanje da vidimo što će o tome Mišo kazati - rekao je Vedriš.

Šajatović je kazao kako je zbirku kolumni izdao u namjeri da se u vođenju ekonomske politike zemlje ne bi ponavljali isti obrasci.

- Svaki novi premijer prvo govori o privlačenju stranih investitora i tri godine mu treba da shvati da takvih imaginarnih stranaca koji će nam donijeti blagostanje nema. Premijeri bi se trebali obratiti poduzetnicima i zanesenjacima, upornim ljudima koji bi im bili dobri saveznici u dizanju bruto domaćeg proizvoda - rekao je Šajatović.

18. svibanj 2024 06:35