Hrvatska
StoryEditor

Za tvrtke koje ne plaćaju na vrijeme kazna bi uskoro mogla iznositi 2 milijuna kuna

29. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Tvrtke koje ne budu poštovale rokove plaćanja od maksimalno 60 dana mogle bi uskoro plaćati kaznu od dva milijuna kuna. U Ministarstvu financija, naime, razmišljaju da se u Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju ugradi prijedlog da se sadašnja kazna od milijun kuna udvostruči.

Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo svoj prijedlog izmjena spomenutog zakona koje se uglavnom tiču postupka predstečajne nagodbe, dok povećanje kazni nije u njih uključeno. Međutim, kako navodi Novi list, Ministarstvo planira tijekom javne rasprave predložiti podizanje kazni za one koji ne poštuju rokove plaćanja.

Anonimni sugovrnik iz Ministarstva tako tvrdi da j cilj navedene promjene da se sve tvrtke počnu držati rokova plaćanja. Naime, i nadzor u 26 trgovačkih lanaca pokazao je kao ovakvo poslovno ponašanje u Hrvatskoj još uvijek nije postalo uobičajena praksa. Pokazalo se da tek rijetki poštuju pravila i zakonske rokove plaćanja, a u trenutku kad je nadzor obavljen ti su trgovački lanci imali oko 900 milijuna kuna računa koji nisu plaćani u zadanim rokovima.

Uz to, sumnja se i da su pojedini ugovori antidatirani. što znači da su trgovci u želji da ih se ne uhvati u prekršaju nepoštovanja rokova, ugovore koji su ranije sklopili i koji su već došli na naplatu ‘pretvorili‘ u novije ugovore, s kasnijim datumima. Zbog toga će nadzor osim provjere rokova plaćanja provjeriti dio ugovora i kod trgovaca i kod dobavljača, ali će tražiti i informacije od javnih bilježnika koji su ih potvrdili.

U slučaju da se pokaže da su pojedine tvrtke doista posegnule za takvim kršenjem zakona, uz optužne prijedloge za prekršaj nepoštovanja rokova plaćanja, mogle bi zaraditi i kaznene prijave jer bi to značilo da se radi o pokušaju krivotvorenja i prijevare.

16. svibanj 2024 05:01