Svijet
StoryEditor

Medijska kampanja protiv klimatskih promjena – Guardianu se pridružilo 25 medija

25. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

The Guardian je nedavno započeo kampanju ‘Keep It In The Ground‘, čiji je cilj vratiti fokus na klimatske promjene, odnosno ukazati na klimatske probleme direktno uzrokovane dugogodišnjim politikama industrije fosilnih goriva.

The Guardianu se pridružilo još 25 medija diljem svijeta koji imaju zajednički cilj – objavljivati priče o klimatskim promjenama koje ukazuju na nužnost promjene globalne politike. Neki od partnera su Le Monde, El País, China Daily, Sydney Morning Herald, India Today i Seattle Times. Partnerstvo će funkcionirati na način da međusobno dijele priče i članke o navedenoj tematici i tako stvara pritisak. Cilj je utjecati na proces donošenja odluka na UN-ovom globalnom summitu o klimatskim promjenama, koji će se održati 11. prosinca ove godine.

Prema dogovoru o dijeljenju sadržaja, niti jedan od medija neće morati plaćati neku vrstu naknade za dijeljenje ili prevođenje tekstova. Takvi dogovori nisu rijetki, ali ovaj se razlikuje po dvije stvari. Prije svega, tekstovi će se dijeliti potpuno slobodno i besplatno. Druga stvar je činjenica da je pritisak stvaran – The Guardian je ovom kampanjom uspio natjerati neke velike igrače, kao što je ‘Wellcome Trust‘, da povuku svoj novac iz industrije fosilnih goriva.

Kampanja je, očekivano, naišla na otpor velikih naftnih kompanija. ExxonMobil je odbio komentirati navode uz zaključak da The Guardianu ‘nedostaje objektivnosti kada je riječ o klimatskim promjenama‘.

Podsjećamo, predstavnici 200 država, što uključuje i Hrvatsku, su se nedavno u Ženevi usuglasili oko nacrta sporazuma usmjerenog protiv klimatskih promjena. Nacrt bi trebao biti potpisan na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama koja će se održati u Parizu od 30. studenog do 11. prosinca ove godine. Prema novom sporazumu, do 2020. godine sve države svijeta bi se trebale obvezati na usporavanje klimatskih promjena.

Nedavno je MMF objavio šokantne podatke o tome kako tvrtke iz industrije fosilnih goriva uživaju poticaje u iznosu od 5,3 bilijuna dolara – čak deset milijuna dolara po minuti svakog dana. Štoviše, iznos od 5,3 bilijuna dolara, predviđen za 2015. godinu, veći je od izdvajanja za zdravstvo svih država u svijetu.

17. svibanj 2024 13:47