Svijet
StoryEditor

Njemačke banke previše ovise o kamatnim prihodima, vrijeme je da preispitaju model poslovanja

20. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Njemački bankarski sektor dokazao je svoju snagu za vrijeme financijske krize, a sada bi trebao preispitati model poslovanja kako bi poboljšao stabilnost u budućnosti

To je poruka koju je odaslao dužnosnik njemačke središnje banke Andreas Dombret. Dombret je u Bundesbanku zadužen za bankarski i financijski nadzor, a u intervjuu za AFP pozvao je njemačke banke da prošire lepezu izvora prihoda, koji su trenutno previše oslonjeni na kamatne prihode, te da smanje troškove.

- Često velika ovisnost o prihodima od kamata uteg je za profitabilnost banaka, osobito tijekom dugog razdoblja niskih kamatnih stopa. Samo bi iz tog razloga banke morale preispitati svoj model poslovanja, tumači Dombret. 

Stoga predlaže bankama da potraže alternativne izvore prihoda ili povećaju prihode od provizija. Napominje kako ima mogućnosti i za poboljšanje profitabilnosti na rashodovnoj strani. 

- Na strani rashoda polazna bi točka za rezanje troškova mogla biti velika mreža podružnica. Ni spajanja ne bi trebala biti tabu tema, ako se pronađu dva jaka partnera.

19. svibanj 2024 07:13