Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju

02. Srpanj 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 2. srpnja:

ZAGREB -  Zbog opširnog dnevnog reda saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, počinju već u ponedjeljak i to raspravom o protokolu kojim se jačaju  trgovinski i  gospodarski odnosi  između Europske unije i njezinih država članica s Republikom Ekvador, a na dnevnom redu su i dvije referendumske inicijative. Protokolom o pristupanju uz Sporazum o trgovini između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Kolumbije i Perua, s druge strane, kako bi se uzelo pristupanje Ekvadora stvara se  međunarodni pravni okvir za  jačanje trgovinskih i gospodarskih odnosa između Europske unije i njezinih država članica sa Republikom Ekvador. Prema dnevnom redu zastupnici će raspravljati i o zahtjevima za raspisivanje referenduma dvije građanske inicijative, inicijative "Narod odlučuje" o promjeni izbornog sustava i inicijative "Istina o Istanbulskoj" o otkazivanju Istanbulske konvencije. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju kojom će u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedati predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na sjednici će se dati pregled demografskih kretanja u Hrvatskoj te prikaz do sada poduzetih demografskih mjera Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao i po pojedinim resorima. Bit će također predstavljeni prijedlozi mjera populacijske politike predsjednice Republike te razmotrene dodatne mjere Vlade za demografsku revitalizaciju zemlje. Na sastanku će sudjelovati ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, kao i ostali članovi Vijeća: potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić, te državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas (13 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Nakon sjednice predviđena je tiskovna konferencija.

ZAGREB - Obilježavanje desete godišnjice instituta Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i dodjela priznanja. Priznanje - zahvalnica dodijelit će se predsjedniku Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislavu Bobušu za doprinos u unapređenju položaja i prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Potom slijedi dodjela priznanja novinarima za doprinos u promicanju pozitivne percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti o osobama s invaliditetom u javnosti (od 10 do 12,30 sati u dvorani Ivan Mažuranić Hrvatskog sabora, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Nastavljena će bti 14. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba raspravom 3. točke dnevnog reda (12 sati, Starogradska vijećnica Ćirilometodska 5)

OZALJ - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta  Darko Horvat  u Ozlju će predati višenamjenske autocisterne za prijevoz pitke vode i gašenje požara vatrogasnim postrojbama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima te jedinicama lokalne samouprave (13 sati, Kolodvorska cesta 27b, tvrtka Flammifer)

ZAGREB - Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a (17, 30 sati, Trg žrtava fašizma 4 )

ZAGREB - U Zagrebu će se održati međunarodna konferencija pod nazivom "Voda - najvrjedniji resurs budućnosti" na kojoj će, kako je najavljeno, sudjelovati pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, državni tajnik Mario Šiljeg u ime Ministarstva zaštita okoliša i energetike i Zoran Đuroković generalni direktor Hrvatskih voda. Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić  govorit će o novim mogućnostima korištenja EU fondova, te poticajima i primjeni inovacija u sektoru u svjetlu EU regulative. Sudjelovanje su najavili i saborski zastupnici Tomislav Panenić, Anka Mrak Taritaš, Branko Hrg, Damir Mateljan i Slaven Dobrović. (10,30 sati, hotelu Westin, Kršnjavoga 1), Izjave za medije predviđene su u 10,15 sati ispred Kristalne dvorane hotela Westin.

ZAGREB - U povodu pete godišnjice od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, u Plaza Event Centru održat će se konferencija pod nazivom "Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji". Cilj konferencije je osvrnuti se na pet godina hrvatskog članstva u EU s makroekonomskog aspekta, čuti kako na članstvo u EU gledaju hrvatski gospodarstvenici, ali i kakav je pogled Europe. Na konferenciji će sudjelovati predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministri (10 sati, Slavonska avenija 6).

ZAGREB - Institut za javne financije predstavit će rezultate istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica. Institut je analizirao i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj. Objavljivanjem ovih podataka lokalnim se jedinicama želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti i poticati čim odgovornije, kvalitetnije, učinkovitije i pravednije prikupljanje i trošenje javnih sredstava. (11,00 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4)

ZAGREB - U organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista održat će se konferencija "Budućnost poreznog i mirovinskog sustava" povodom javne rasprave o dva najavljena reformska poteza hrvatske Vlade – poreznoj i mirovinskoj reformi.  Kako je najavljeno, tematsko izlaganje održat će ministar financija Zdravko Marić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. (10,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1)

ZAGREB - Konferencija “Indeks digitalizacije – potencijal i prepreke bržem rastu" predstavit će prvi puta ključne nalaze o stupnju digitaliziranosti Hrvatske u sklopu šire međunarodne studije "Utjecaj digitalne transformacije na zemlje zapadnog Balkana" koja je izračunala indekse digitalizacije šest zemalja zapadnog Balkana i stavila ih u međusobni odnos. Predstavljene će biti i konkretne preporuke za otklanjanje prepreka koje usporavaju digitalni razvoj Hrvatske (12,00 sati, Ekonomski fakultet, Trg J. F. Kennedyja 6).

OSIJEK - Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić posjetit će Osječko-baranjsku županiju povodom potpisivanja sporazuma o suradnji na kreiranju i promociji turističkog brenda Slavonija. Tom će prigodom održati radni sastanak sa županom osječko-baranjskim Ivanom Anušićem (13,00 sati, potpisivanje sporazuma, prostorije Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2. - izjave za medije nakon potpisivanja). Nakon toga, ministar Cappelli će obići luksuzni hotel Lug u u stilu tradicionalnih baranjskih kuća u neposrednoj blizini Parka prirode Kopački rit (14,00 sati, Lug, Šandora Petefija 64).

16. svibanj 2024 05:51