Aktualno
StoryEditor

Extra! Extra!: Riješen misterij zašto su pande crno-bijele

09. Ožujak 2017.

Nova istraživanja pokazuju kako boje pandinog krzna nisu odabrane kako bi te životinje izgledale još slađe, nego upravo suprotno, tom bi monokromatskom kombinacijom ovi medvjedi trebali ostavljati dojam opasnih životinja, piše Mashable.

Pande su rijetki sisavci koji nisu bojom krzna prilagođeni okolini. Zapravo, samo naizgled nisu prilagođeni jer se njihovo crno krzno podudara s bojom mračne šume, a bijelo sa sniježnim pejzažima. Istraživački tim s kalifornijskog državnog i Davis sveučilišta željeli su pronaći značenje tih boja vezano uz prilagodbu ovih životinja. Podsjetimo, riječ je o istom timu koji je razotkrio tajnu zebrinih prugica. Ako ste zaboravili, one služe kako bi odagnale dosadne krvožedne insekte.

No, vratimo se na pande. Istraživači su otkrili kako bijela njuška, vrat, trbuh i pozadina pandama pomaže da se što bolje uklope u snježni krajolik. Dok im crni krugovi oko očiju i ušiju služe kako bi se u tom istom bijelom okolišu istaknuli. I to stoga što, prema istraživanju objavljenom u časopisu Behavioral Ecology, te tamne mrlje imaju svrhu pokazati predatorima poput snježnih leoparda i šakala da su oni medvjedi i da bi ih se kao takvih trebali plašiti ili, kako to znanstvenici kažu, signalizirati okrutne namjere. Crni krugovi oko očiju trebali bi pomoći i drugim medvjedima da ih prepoznaju kao pripadnike svoje vrste.

Iako postoje brojne teorije o specifičnim rasporedom boja na pandama, znanstvenici smatraju da crni dijelovi njihova tijela ne služe kako bi im pomogli u regulaciji temperature, skrivanju oblika tijela ili smanjenju sjaja u očima.

Sad još samo preostaje riješiti misterij zašto su te životinje toliko slatke.

19. svibanj 2024 11:57