Aktualno
StoryEditor

HAKOM definirao pravila za uklanjanje smetnji na digitalnoj televiziji

07. Kolovoz 2017.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je rješenje o uklanjanju LTE smetnji prijemu digitalnog televizijskog signala, priopćio je HAKOM u ponedjeljak.

Rješenje predstavlja konačnu proceduru uklanjanja smetnji u slučajevima ometanja prijema digitalne televizije uzrokovanog radom LTE bazne postaje.

>>>Uskoro po nove televizore! Hrvatska prelazi na ‘kvalitetniji’ digitalni signal

Uoče li korisnici smetnje u prijemu digitalne zemaljske televizije, a sumnjaju da su uzrokovane puštanjem u rad LTE bazne postaje, to trebaju prijaviti tvrtki Odašiljači i veze koja utvrđuje potencijalni uzrok smetnje. Ako smetnja dolazi od bazne postaje, rješavanje se prebacuje na operatore mreža pokretnih komunikacija koji su dužni isključiti postaju do rješavanja smetnji.

Iz HAKOM-a objašnjavaju kako se prelaskom na digitalnu televiziju 2010. prenamijenio dio radiofrekvencijskog spektra koji se ranije upotrebljavao isključivo za televiziju, a sada se koristi za mreže pokretnih komunikacija.

Rad baznih postaja u određenim situacijama može uzrokovati smetnje televizijskom prijemu kod krajnjeg korisnika. Kako je riječ o novim tehnologijama, čiji se međusobni utjecaj nije mogao u potpunosti predvidjeti, HAKOM je, ističe se,  još 2013. donio privremeno rješenje o testnom razdoblju tijekom kojeg su se smetnje rješavale u suradnji mrežnog operatora OiV-a, operatora mreža pokretnih komunikacija i HAKOM-a.

>>>HAKOM i operatori za poboljšanje ulagačke klime

Osim rješavanja uočenih smetnji cilj je bio definirati i optimalan način rješavanja smetnja temeljen na prikupljenom iskustvu. Kao rezultat, 13. srpnja ove godine doneseno je rješenje u kojem se jasno utvrđuju obaveze operatora, a HAKOM je u postupak uključen kao kontrola, kaže se u priopćenju.

Rješenje je dostupno na internetskim stranicama HAKOM-a.

18. svibanj 2024 21:55