Aktualno
StoryEditor

Industrijska proizvodnja porasla za 4 posto

28. Srpanj 2017.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju porasla za 4,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je brži rast nego mjesec dana prije, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Industrijska proizvodnja se vratila u pozitivan trend, nakon blagog pada u ožujku i travnju, zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru.

U lipnju je industrijska proizvodnja porasla drugi mjesec zaredom, i to brže nego u svibnju kada je rast iznosio 3,3 posto na godišnjoj razini.

>>>Industrijska proizvodnja porasla 3,3 posto na godišnjoj razini, nadmašila očekivanja

-Obujam industrijske proizvodnje je i u lipnju, nakon blagih negativnih godišnjih stopa u ožujku i travnju, nastavio kretanja u pozitivnom teritoriju, čime je nastavljen trend pozitivnih stopa koji traje od veljače 2015., navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je najviše, za 11,7 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 9,6 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 4,7 posto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda ojačala 3,1 posto.

Pad je u lipnju na godišnjoj razini zabilježen samo u proizvodnji energije, za 8,3 posto.

U lipnju je proizvodnja porasla i na mjesečnoj razini, i to za 1,1 posto.

-Pozitivna ostvarenja u lipnju potvrđuju povoljna kretanja glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te poboljšana kretanja hrvatske trgovinske bilance. Ipak, ostaje za vidjeti kako će teći proces restrukturiranja najveće domaće privatne kompanije (Agrokora), hoće li i koliko utjecati na kretanja u industrijskoj proizvodnji te u kojoj će mjeri turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje, zaključuju analitičari RBA.

>>>Industrijska proizvodnja porasla 25. mjesec zaredom, za 2,3 posto

U prvih šest mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Poraste li proizvodnja u ovoj godini, bila bi to četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. godini industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina.

17. svibanj 2024 07:17