Aktualno
StoryEditor

Kriptovalute: Zbog rudarenja na tržištu nestašica grafičkih kartica

18. Studeni 2017.

Na tržištu već neko vrijeme vlada nestašica jednog proizvoda – grafičkih kartica. Razlog je vrlo popularan, riječ je rudarenju kriptovaluta. Iz nekoliko domaćih trgovina informatičkom opremom potvrđuju da je potražnja ogromna i da se sve rasproda u tren.

>>> Pola milijarde ljudi nesvjesno rudari kriptovalute

S rastom vrijednosti kriptovaluta trgovci informatičkom opremom ne mogu odgovoriti na golemu potražnju za snažnim komponentama potrebnim za rudarenje. Cijene komponenti su, dakako, prilično porasle.

U HG SPOT informatici, jednoj od vodećih trgovina informatičkom opremom, u vlasništvu Saše Lončara, kažu da se od zadnjega kvartala prošle godine pojačano traže sve komponente bitne za rudarenje kriptovaluta (jače grafičke kartice, matične ploče koje mogu primiti što više grafičkih kartica, jako i što efikasnije napajanje), a od travnja ove godine počela je ludnica. To se, kažu, podudara s rastom vrijednosti kriptovaluta koje se mogu rudariti pomoću grafičkih kartica (npr. Ethereum).

– Ove godine prodaja grafičkih kartica pogodnih za rudarenje jako je porasla u odnosu na prošlu godinu, a porasla bi još i više da je dobavljivost bila bolja – ističe direktorica marketinga HG SPOT informatike Vedrana Lončar.

Cijela situacija dosta je pogodila obične korisnike i gamere jer nisu mogli nabaviti grafičku karticu kakvu su htjeli ili su je mogli nabaviti, ali po mnogo višim cijenama nego prije. U Centro.hr-u također potvrđuju da je potražnja uvelike premašila ponudu.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

– Sve što naručimo već unaprijed prodamo. U pravilu količine koje i uspijemo nabaviti ne stignu završiti na web-stranici, niti ih stignemo oglasiti. Osim toga, duži niz mjeseci mučimo se s kompletiranjem bilo kakve igraće konfiguracije s high end grafičkom karticom – kaže Darko Lukić, voditelj poslovnice Centro.hr-a. No, dodaje, stvari idu polako nabolje, a i oni su stalno u potrazi za novim količinama.

Izgleda da su i proizvođači svjesni situacije pa su AMD i Nvidia najavili da će na tržište izbaciti posebne, jače ‘rudarske‘ kartice, koje mogu raditi 24 sata svih sedam dana u tjednu bez problema. A koliko je veliko tržište kriptovaluta govori podatak da je ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta narasla na 216 milijardi dolara, a Bitcoin, kao najpopularnija među brojnim kriptovalutama, dosegao je cijenu od gotovo sedam tisuća dolara. Za usporedbu, prije mjesec dana tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta kojima se trguje na burzama iznosila je oko 150 milijardi dolara, a Bitcoin je vrijedio 4,5 tisuća dolara.

26. travanj 2024 00:45