Aktualno
StoryEditor

‘Labud‘: Park prirode Kopači rit nabavio električni brod vrijedan 3,1 milijun kuna

29. Lipanj 2017.

U Parku prirode Kopački rit u četvrtak je porinut brod "Labud", prvi brod na električni pogon s foto-naponskim panelima za dopunjavanje baterija, kapaciteta 60 putnika, koji će posjetiteljima osigurati unaprijeđen doživljaj boravka u Parku, izvijestili su iz PP Kopački rit.

Ukupna vrijednost broda je 3,1 milijun kuna, a financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF) te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Investicija je realizirana kroz projekt PARCS, kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

>>>4. industrijska revolucija: Automatizacija će brodarstvo učiniti boljim no ikad

Pomoćnik zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer podsjetio je kako je Kopački rit najstariji proglašeni park prirode u Hrvatskoj i dom je za više od 2.300 životinjskih i biljnih vrsta, a u njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica.

U proteklih nekoliko godina Kopački rit je najbolje iskoristio sredstva za posjetiteljsku infrastrukturu, koja omogućuje posjetiteljima bolju informiranost o prirodnim vrijednostima i važnosti zdravog ekosustava za čovjeka, a parku podiže razinu kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini, dodao je Kreitmeyer.

U idućem razdoblju, istaknuo je, u sektoru zaštite prirode imamo na raspolaganju više od milijardu kuna EU sredstava, a za posjetiteljsku infrastrukturu nacionalnih parkova i parkova prirode imamo osigurano 650 milijuna kuna.

Elektrifikacije pristaništa

Osim broda, čiji je kapacitet 60 putnika, kroz projekt PARCS financirana je i prva faza elektrifikacije pristaništa Veliki Sakadaš, kako bi se osiguralo brzo i sigurno dopunjavanje baterije broda, u slučajevima kada energija prikupljena putem solarnih panela ne bude dostatna za njegov neometan rad.

Vrijednost ove investicije je 680 tisuća kuna.

Voditeljica projekta PARCS Valentina Futač kazala je da su brod "Labud" i elektrifikacija pristaništa dio investicija PARCS projekta s ciljem unaprjeđenja upravljanja te podizanja kvalitete usluga u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

>>>VIDEO: Norveška gradi prvi električni samoplovni teretni brod

"Projekt PARCS usmjeren je ka jačanju institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja u Hrvatskoj. Brod Labud i elektrifikacija pristaništa samo su dio investicija PARCS projekta s ciljem unaprjeđenja upravljanja te podizanja kvalitete usluga u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Vjerujem da će ovo ulaganje, uz mogućnost online kupnje ulaznica putem web shopa Parkovi Hrvatske ili korištenja mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske, značajno doprinijeti unaprijeđenom doživljaju i kvaliteti boravka u Parku prirode Kopački rit koji ugošćuje sve više posjetitelja sa svih strana svijeta“", izjavila je Valentina Futač.

Ravnatelj Parka prirode "Kopački rit" Damir Opačić kazao je kako svaka nova oprema pridonosi kvaliteti programa za posjetitelje parka, a vjeruje da će i novi brod, kao prvi koji ne koristi kruta ili fosilna goriva, pridonijeti povećanju broja posjetitelja, kojih je prošle godine u Kopačkom ritu bilo oko 40 tisuća.

18. svibanj 2024 07:01