Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo regionalnog razvoja i HBOR dodjeljuju 152 milijuna kuna kredita za javnu rasvjetu

18. Lipanj 2018.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatska banka za obnovu i razvitak popisat će sporazum za provedbu financijskog instrumenta ESIF Krediti za javnu rasvjetu u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

>>>Potpisano sedam ugovora iz EU fondova u vrijednosti 182 milijuna kuna

Ukupna vrijednost ovog financijskog instrumenta iznosi 20 milijuna eura, odnosno 152 milijuna kuna, iz europskih fondova, a namijenjen je jedinicama lokalne samouprave. Krediti će se dodjeljivati u rasponu od 500 tisuća do 15 milijuna kuna uz nisku kamatnu stopu koja se određuje se prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi (0,1%, 0,25% i 0,5% godišnje).

Pored ovako niske kamatne stope, dodana vrijednost ovog financijskog instrumenta je i oslobođenje od plaćanja svih naknada što čini „ESIF Kredite za javnu rasvjetu“ dostupnim izvorima financiranja za postizanje energetskih ušteda u sustavu javne rasvjete jedinica lokalne samouprave.

>>>Manjak informacija i procedure glavne prepreke poduzetnicima do sredstava EU

Sporazum će u utorak potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac s predsjednicom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamarom Perko i članom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvojem Čuvalo, a svečanosti potpisivanja nazočit će i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar financija Zdravko Marić.

12. svibanj 2024 19:31