Aktualno
StoryEditor

Nekić: Vojni izvoz treba cijeniti, neke zemlje s puno razvijenijom industrijom daleko su iza Hrvatske

27. Kolovoz 2018.

U posljednjih nekoliko godina hrvatski vojni izvoz kreće se oko 200 milijuna eura godišnje, a Agencija ALAN izveze od 25 do 40 posto ukupne hrvatske proizvodnje. Ivica Nekić koji je na čelu Agencije već 14 godina ističe kako rezultate hrvatskog vojnog izvoza valja cijeniti jer premašuje i neke od puno razvijenijih vojnih industrija u svijetu, ali naglašava i kako proizvođačima u toj branši nije nimalo lako s obzirom na to da ne dobivaju poticaje ni subvencije od države.

>>> Šestan upozorava na propust: Irak je novi eldorado, mi tamo imamo jednog čovjeka, Talijani 97 ljudi

- Izvozne rezultate koje trenutačno postiže Hrvatska treba cijeniti jer ima puno većih i industrijski razvijenijih zemalja koje su ovdje daleko iza naše zemlje. Hrvatska je u SAD-u 2016. bila treća zemlja po plasmanu vatrenog oružja, iza Brazila i Austrije, a daleko ispred Njemačke, Italije i svih drugih zemalja u kojima se puške i pištolji izrađuju još od vremena kad je barut stigao iz Kine. Hrvatska puška zasigurno je među dvije, možda tri najbolje puške na svijetu. Velika je lista snažnih industrijskih zemalja koje to nisu u stanju postići. Treba imati na umu da naši proizvođači naoružanja i vojne opreme nemaju dugoročne velike ugovore, kako to rade velike i bogate euroatlantske zemlje. Takvi ugovorom dugoročno osiguravaju opstanak i razvoj proizvodnje, a svaki je izvoz dodatna zarada. Na istoku je slično, a uz to proizvođači su najčešće u državnom vlasništvu pa im država na različite načine podupire proizvodnju, nešto slično kao što je RH radila sa svojom brodogradnjom, kazao je Nekić u intervjuu za Večernji.

>>> TAKRAD: Hrvatski radiouređaj koji čuva vojnike nova je izvozna nada

Dodaje kako naši proizvođači nemaju poticaje, povoljne koncesije ni bilo koje druge karitativne potpore koje mnogi proizvođači koriste u drugim civilnim industrijama ili poslovima.

- Domaći proizvođači nemaju stalne ugovore i osiguranu proizvodnju. Nemaju dotacije, pomoć bilo kakvih fondova, bore se sami na zahtjevnom svjetskom tržištu. Ne treba im zavidjeti, nije im lako, kaže Nekić.

19. svibanj 2024 17:45