Aktualno
StoryEditor

Ravenšćak: Ne postoji natječaj koji favorizira Slavoniju, za Vladu bi to bilo kontraproduktivno

29. Travanj 2018.

Nedavnim istupom saborske zastupnice Mosta nezavisnih lista Sonje Čikotić kako Vladin ‘Projekt Slavonija’ zapravo ne postoji te da je riječ o PR balonu, potaknuo je pitanje koliko taj projekt zaista funkcionira u stvarnosti. Upitali smo za mišljenje vlasnika i direktora konzultantske kuće Ravecon Roberta Ravenšćaka koji je napomenuo da bi trebali biti oprezni jer je u ovom slučaju riječ o istupu oporbene političarke.

>>> Sonja Čikotić: Projekt Slavonija ne postoji, to je PR balon 

Taj stručnjak za EU fondove kaže da ne stoji njezina tvrdnja kako područje svih pet slavonskih županija ‘nema baš nikakve dodatne bodove kod prijava na natječaje’, ali je potvrdio njezine riječi kako ‘ne postoji niti jedan kriterij odabira koji favorizira upravo to područje, a nema niti natječaja na koji se mogu javiti samo Slavonci.’ Napomenuo je da tvrtke iz manje razvijenih područja imaju dodatne bodove, ali tu nije riječ o županijama o čemu govori Čikotić, nego o gradovima i općinama kojih u svakoj županiji ima manje i više razvijenih.

- Primjerice, Vukovar je u Slavoniji, ali tvrtka iz tog grada dobit će dodatne bodove na natječaju te će biti u solidnoj prednosti u odnosu na tvrtku iz Zagreba. Naravno, to ne znači da će uvijek vukovarska tvrtka proći na natječaju, a zagrebačka neće – objasnio je Ravenšćak.

>>> Za projekt Slavonija dosad ugovorena trećina predviđenog EU novca

S druge strane, između Osijeka i Zagreba nisu tolike razlike, što znači da osječka tvrtka neće imati posebnu prednost u odnosu na zagrebačku. Istina je pak da ne postoji niti jedan kriterij koji favorizira Slavoniju, što bi iz ‘Projekta Slavonija’ netko mogao zaključiti, jer je to praktično nemoguće osim ako vladajuća koalicija želi izgubiti političke bodove. Naime, napominje, u tom bi se slučaju ‘na noge digli Dalmatinci, Istrani, Zagorci…’, što bi za vladu bilo kontraproduktivno. Zato i nije jasno na koji su način u hrvatskoj Vladi došli do brojke od 2,5 milijarde eura za ‘Projekt Slavonija’, pa Ravenšćak također smatra da je riječ o dobrom Vladinom PR-u.

08. svibanj 2024 13:42