Poslovna scena
StoryEditor

Nokia sklopila 1,36 milijarde eura vrijedan posao s najvećim mobilnim operaterom u svijetu

13. Lipanj 2016.

Finska Nokia objavila je u ponedjeljak da je s najvećim mobilnim operaterom u svijetu, kineskim China Mobileom potpisala okvirni sporazum o gradnji mreže bazirane na tehnologiji ‘oblaka‘. Nokia se nakon neuspješnog hvatanja koraka s naglim uzletom pametnih telefona okrenula mrežnoj opremi. China Mobile njihov je najveći klijent u Kini s kojim su na godinu dana sklopili 1,36 milijardi eura vrijedan posao gradnje mreže bazirane na tehnologiji ‘oblaka‘.

Kako bi omogućila brži podatkovni promet, Nokia će isporučiti novu vrstu bazne stanice koja će omogućiti istodobnu upotrebu raznih radijskih tehnologija i moći će se podesiti da podupire različite stupnjeve brzine veze, od onih najsporijih do novih ultrabrzih mreža nove generacije. Sporazum su u Pekingu na kinesko-njemačkom ekonomskom forumu potpisali potpredsjednik China Mobilea Li Huidi i čelnik njemačkog ogranka Nokia Networksa Hans-Juergen Bill u nazočnosti njemačke kancelarke Angele Merkel i kineskog premijera Lija Keqianga.

Nokia je inače u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila neočekivano snažan pad prodaje mrežne opreme budući da kupci čekaju da zaključi 15,6 milijardi eura vrijednu akviziciju francusko-američkog Alcatel-Lucenta. Ta bi akvizicija trebala pomoći Fincima da na više tržišta konkuriraju švedskom Ericssonu i kineskom Huaweiju u segmentu opreme za fiksnu i mobilnu telefoniju.

Sudeći po novosklopljenom poslu, Kina neće biti problem, što se pak ne može reći za sjevernoameričku regiju, upozorava analitičar Nordee Sami Sarkamies. "Tamo veliki klijenti čekaju da im Nokia podastre uvjerljive planove o integraciji prije no što nastave naručivati nekadašnjim tempom", dodaje Sarkamies.

14. svibanj 2024 16:41