Poslovna scena
StoryEditor

Novi broj Lidera: Damir Odak - Gospodar života i smrti domaćih malih banaka

11. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Menadžerske izvještaje sastavlja kontroler, a čita ih menadžer i na temelju njih odlučuje o daljnjem poslovanju. I neće pogriješiti. Nova vremena nose izazove, zahtijevaju prilagodbe, ali i donose rješenja.

Primjerice, danas su promjene prebrze, što ostavlja manje prostora za odlučivanje, zbog čega odluke moraju biti što preciznije. Zato treba urediti sustav koji ništa ne prepušta slučaju. Naime, odlučivanje na temelju osjećaja bilo bi čisto kockanje. Na temelju čega odlučuju uspješni menadžeri pročitajte u temi tjedna novog Lidera iz pera Jasmine Trstenjak.

Zbog zabrane eksploatacije pijeska iz rijeka hrvatski ga pjeskari na drugoj obali Save i Une iz riječnoga korita vade uz veće troškove, a naknade i carinu plaćaju u BiH. U osječkoj luci naplavljeni pijesak onemogućava plovidbu, ali za gradnju terminala uvoze ga iz Srbije, pa je Hrvatska tako potrošila sto milijuna dolara za uvoz pijeska iz vlastitih rijeka, pišu Miro Soldić i Željka Laslavić.

Donosimo i priču o tome kako uprave malih banaka već dulje neslužbeno upozoravaju na dvojbene odluke HNB-ova nadzora koji vodi viceguverner Damir Odak. Dosad, u strahu od reakcije regulatora, nisu s tim prljavim rubljem izlazile u javnost. No sad je došao u pitanje sâm opstanak malih banaka, piše Gordana Gelenčer.

U novom broju Lidera otkrivamo i tko je novi šef Porezne uprave Boris Šuvak, te pišemo o Prvom plinarskom društvu , najbrže rastućoj kompaniji u Hrvatskoj koja je nedavno svratila pozornost na sebe preuzimanjem sponzorstva nad najtrofejnijim domaćim rukometnim klubom. Možete čitati i o Signum Maxu, zaprešićkoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom reklamnih stalaka za trgovine, a neizravno su zastupljena na mnogim tržištima jer među kupcima imaju nekoliko velikih multinacionalki.

U temama iz svijeta bavimo se skorašnjim referendumom o samostalnosti Škotske, te na kojim bi se djelatnostima moglo zasnivati gospodarstvo moguće nove države, kao i Marubenijem, ulagačem u Plomin C koji nije samo jedanput došao mitom do velikih poslova.

13. svibanj 2024 22:20