Poslovna scena
StoryEditor

Telekom Austria preuzeo Amis

08. Lipanj 2015.

Austrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria, koji je i vlasnik hrvatskog Vipneta, dogovorio je kupnju mariborske telekomunikacijske tvrtke Amis, ponuditelja usluga mobilne telefonije, interneta i televizijskih programa, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Slovenska tiskovna agencija poziva se na "neslužbene, ali pouzdane izvore" ali ih ne navodi te tvrdi da je za kupnju slovenske tvrtke Telekom Austria dogovorio plaćanje 30 milijuna eura.

Mariborski dnevni list "Večer" na svojim internet stranicama spominje istu cijenu te navodi da će kupoprodajni ugovor biti potpisan još tijekom dana.

Telekom Austria osnivač je i vlasnik mobilnog operatera Simobil, slovenske tvrtke-kćeri, s kojim pokriva skoro polovinu slovenskog tržišta mobilne telefonije.

Slovenski mediji navode da je i prodaja Amisa velikom austrijskom teleoperateru još jedan dokaz konsolidacije slovenskog i europskog tržišta na području telekomunikacija, gdje sve više opstaju samo velike kompanije.

Pažnju slovenske javnosti ovih dana privlači pitanje prodaje Telekoma Slovenije, slovenskog nacionalnog teleoperatera, u sklopu programa prodaje 15 državnih tvrtki i banaka koji je u parlamentu dogovoren prije dvije godine, ali oko čega se još ukrštavaju politička koplja i poslovni interesi.

Ponuda britanskog fonda Cinven da operatera u većinskom državnom vlasništvu preuzme po cijeni 130 eura za dionicu, što je oko 30 eura više od trenutne cijene na burzi, izazvala je raskol u politici i u vladi premijera Mire Cerara. Konačnu odluku o tome hoće li ponuda biti prihvaćena vlada je prepustila Slovenskom državnom holdingu (SDH), fondu koji upravlja imovinom države i privatizacijskim procesima. Fond će o tome odlučivati na sastanku u srijedu, prije istjecanja važenja ponude Cinvena.

19. svibanj 2024 07:27