Tržište kapitala
StoryEditor

Hoće li Crobex nastaviti uspon sedmi dan zaredom?

11. Lipanj 2014.

Nakon dugo vremena, indeksi Zagrebačke burze uhvatili su pozitivni trend prisutan već tjednima na inozemnim tržištima, pa bi Crobex i danas mogao ojačati, sedmi dan zaredom, iako vjerojatno nešto blaže nego jučer.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je skočio 1,35 posto, na 1.762 boda, što je njegova najviša razina od 25. ožujka, kada je na zatvaranju iznosio 1.766 bodova.

Crobex10, pak, porastao je 1,05 posto, na 997 bodova.

U proteklih šest dana Crobex je ostvario dobitak od 4,3 posto, dok je Crobex10 ojačao 2,75 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 16,8 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego dan ranije. U blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 3,53 milijuna kuna, po cijeni od 156 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju, najveći promet ostvaren je bio dionicom Leda, 2,34 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,8 posto, na 8.938 kuna.

U fokusu ulagača bile su i ostale dionice Agrokorovih kompanija, pri čemu je cijena dionice Belja skočila 10 posto, Vupika 6,78 posto, a Jamnice 0,93 posto.

Pojačani interes za Agrokorovim kompanijama potakla je objava slovenskog trgovačkog lanca Mercator o postignutom sporazumu sa bankama u vezi reprograma kreditnih obveza kompanije, što je jedan od glavnih preduvjeta za Agrokorovo preuzimanje Mercatora.

Među rijekom gubitnicama, po padu cijene za 10,6 posto na 43,79 kuna izdvaja se dionica Petrokemije.

„Na domaćoj burzi jučer je bio još jedan lijepi dan, već šesti u nizu. Cijene dionica uglavnom su rasle i konačno smo, barem trenutačno, uhvatili trend koji već dulje vlada na svjetskim tržištima. Tome su ipak najviše doprinijeli fondovi koji su pojačali svoju aktivnost“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Danas Rinkovec očekuje stagnaciju Crobexa, no i dalje s pozitivnim predznakom.

A na inozemnim burzama jučer i danas prevladao je oprez, nakon što je niz indeksa dotaknuo nove rekordne razine.

Tako su na Wall Streetu u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer nije bilo vijesti koje bi potaknule njihov daljnji rast i jer su ulagači oprezni zbog rekordnih razina cijena dionica.

Dow Jones ojačao je 0,02 posto, na 16.945 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 4.338 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,02 posto, na 1.950 bodova.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer se cijene dionica kreću na najvišim razinama u gotovo tri godine, a nema novih vijesti koje bi potaknule ulagače.

„Na stranim tržištima bikovi ne popuštaju. Cijene dionica su i dalje na rekordnim razinama, dok su primjerice cijene pšenice i kukuruza na višemjesečnom minimumu, a cijena nafte na višemjesečnom maksimumu. Ni, danas se ne očekuju veće promjene“, zaključuje Rinkovec.

15. svibanj 2024 18:24