Aktualno
StoryEditor

VW Arteon: Elegantan, a opet pomalo sportski automobil

07. Svibanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=-3IYRYvEvac

Kad se pojavila prva generacija VW Passata CC, na tržištu je nastala prava jagma. Svi su poludjeli za novim konceptom coupe limuzine. Dapače, čak je nastala i kanibalizacija jer su se kupci Passata masovno prebacivali na novi model Passat CC. U drugoj generaciji isti je automobil izgubio predznak Passat i postao samo CC. Naravno da to nije bilo presudno kod kupaca, već činjenica da je taj automobil bio nekako manje atraktivan i samim time manje popularan. Kada je na red došla treća obnova, Volkswagen je promijenio ploču i zaigrao na sasvim novo ime i novi atraktivni proizvod. Taj novi model sada se zove Arteon i službeno je predstavljen na nedavnom salonu automobila u Ženevi.

Možda i najljepši

Prva generacija VW Passata CC na tržištu je izazvala jagmu, druga je u nazivu izgubila Passat, što se kupcima baš i nije svidjelo, a treća je dobila sasvim novo ime Arteon i novi, atraktivni izgled.

Mnogi će reći kako je Arteon jedan od najljepših automobila koje je Volkswagen dosad proizveo, a mi se priklanjamo mišljenju većine. Riječ je o elegantnom i opet pomalo sportskom automobilu. U unutarnjem prostoru riječ je o pravom Volkswagenu koji nudi ponajprije funkcionalnost, ali i kvalitetu. Naravno da je u sredini centralne konzole multifunkcionalni ekran, međutim, funkcije klimatizacije ostale su odijeljene, što je, prema našemu mišljenju, bolje rješenje.

U ponudi će biti tri benzinska i tri dizelska motora. Novost je 1,5-litarski turbobenzinac koji razvija najveću snagu od 150 konja. On dolazi uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, odnosno kao opcija može se ugraditi DSG mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa. Jači 2,0-litarski FSI motor razvija 190 konja i dolazi samo uz DSG mjenjač, dok najjača izvedba razvija sada već standardnih 280 konja i tu je u paket uključen isključivo integralni pogon na sva četiri kotača i automatski mjenjač.

VW Arteon

Nova stranica

Kod dizelaša Volkswagen je ovaj put iz ponude izostavio manji 1,6-litarski TDI motor i sve snage bacio na 2,0-litarske izvedbe koje dolaze u tri različite izvedbe sa 150, 190 i 240 konja. U prve dvije kupac može birati između manualnog i DSG mjenjača, dok najjači dizelaš ide isključivo uz DSG mjenjač i pogon na sva četiri kotača. Sigurno je da je Arteon okrenuo novu stranicu kod Volkswagena i vrlo brzo mogao bi postati jedan od najtraženijih modela u svom segmentu, a prodaja počinje već ove godine.

17. svibanj 2024 09:11