Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Žitarice i metali u padu, cijene energije se stabilizirale, zlato probija granice

11. Travanj 2023.
foto Shutterstock
piše: Robert Jurišić, S GRAIN - BI
  • U ožujku su pale cijene energije, poljoprivrednih proizvoda i metala. Početkom travnja i dalje je pritisak na cijenama žitarica i metala, energenti se stabilizirali
  • Cijena zlata prošli tjedan probila granicu od 2.000 $/t.oz, prvi put nakon godinu dana
  • Terminske cijene sirove nafte Brent na početku tjedna pali su za više od jedan posto, na oko 84 $/bbl jer je obnovljena zabrinutost zbog globalne recesije
 
Generalno gledajući, cijene burzovnih roba u ožujku su nastavile padati. Cijene energije pale su 6,3 posto na razini mjeseca, predvođene prirodnim plinom u Europi (-16,5 posto) i ugljenom (-9,8 posto). Cijene neenergetskih proizvoda pale su 2,2 posto, pri čemu su sve ključne komponente zabilježile gubitke. Cijene poljoprivrednih proizvoda u ožujku su pale za 1,6 posto.
 
Cijene hrane i sirovina pale su za dva posto, odnosno jedan posto, dok su cijene pića ostale uglavnom nepromijenjene. Cijene gnojiva pale su 3,6 posto, predvođene ureom (-12,3 posto) i MOP-om (-8,8 posto). Cijene metala pale su 3,2 posto u ožujku, predvođene niklom (-12,9 posto), kositrom (-10,7 posto), cinkom (-5,3 posto) i aluminijem (-5 posto). Istovremeno, plemeniti metali ojačali su 2,7 posto, predvođeni zlatom (+3,1 posto).
 
Početak travnja ponovno je stavio pritisak na cijene glavnih žitarica i uljarica te metale, dok se cijena energije stabilizirala na trenutnim razinama. Što nam pokazuju generalni pokazatelji na početku novog tjedna? S&P 500 indeks oko razine od 4.100 bodova, indeks straha VIX ispod 20, a dolarski indeks DXY iznad 102 boda. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tjedan započinje ispod razine od 590 bodova, dok je Bloomberg Commodity Index (BCI) ispod 107 bodova.
 
Pred nama je značajan tjedan za tržišta roba i burzovne robe s dva glavna događaja na koja treba paziti. Prvo će u utorak USDA objaviti svoje mjesečno WASDE izvješće s ažuriranim globalnim bilancama i dodatnim rezovima argentinskih usjeva kukuruza i soje oštećenih vremenskim uvjetima. Drugi veliki događaj u tjednu je objava podataka o inflaciji CPI u ožujku u srijedu, što ima značajne implikacije na politiku kamatnih stopa Federalne rezerve i američki dolar u budućnosti. Ulagači očekuju značajan pad u ovomjesečnim CPI podacima na 5,1 posto u odnosu na prošlu godinu (u odnosu na 6,0 posto prošli mjesec).
 
Ulagači i potrošači bi pozdravili iznenađujući pad ispod 5,0 posto jer u konačnici niža inflacija znači manje agresivan FED. Sljedeća odluka FED-a vezano uz kamatne stope je na rasporedu 3. svibnja, što ostavlja dovoljno vremena za sve moguće analize podataka o inflaciji i zaposlenosti. Trenutačno tržišta vide 65 posto šanse za porast od novih 25 baznih bodova. Osim toga, ovaj tjedan označava početak još jednog kruga argentinskog programa Soy dollar, usmjerenog na poticanje prodaje poljoprivrednika.
 
Na drugom kraju svijeta, ruski dužnosnici žele minimalnu izvoznu cijenu za pšenicu, koja će podržati globalne cijene žitarica. Dok će trgovci i tržišta jednim okom pratiti ove krupne događaje koji pokreću tržište, drugim okom će morati paziti na suhe prognoze za američke ravnice i sezonski rast cijena sirove nafte i etanola. I to sve u tzv. skraćenom tjednu.

FED ne želi ponoviti staru grešku​

Tržišni pokretač bit će pozicija koju će fondovi zauzeti u sljedećih nekoliko dana (nakon objave navedenih važnih podataka ovog tjedna), a zatim strategija kako će se ponašati u kvartalu. Kreditna kriza ili ekspanzija čini veliku razliku kada govorimo o burzovnim robama. Prošli tjedan dolar je bio na najnižem dvomjesečnom nivou, nakon što su američki makropodaci ojačali ideju da se FED možda bliži kraju monetarnog stezanja, testirajući pritom razinu od 1,10 u odnosu na euro.
 
Za očekivati je da će se odnos EUR/USD nastaviti kretati u rasponu 1,05/1,10 sve do početka svibnja i sastanka FED-a (premda će već u srijedu podaci o inflaciji u SAD-u dati čvršću naznaku u kojem smjeru će se to kretati). Konačno, čini se da sve više i više brojki o zaposlenosti u SAD-u počinje pokazivati ​​slabost, ali vjerojatno ne onoliko koliko FED još uvijek želi vidjeti. Stopa nezaposlenosti ostaje 3,5 posto.
 
Ništa samo po sebi nije dovoljno da opravda zaokret FED-a u monetarnoj politici. Ovo je konačno izvješće o poslovima koje će biti objavljeno prije sljedećeg sastanka FED-a, iako postoje mnoga druga izvješća koja će biti objavljena od sada do tada, a koja mogu utjecati na FED. Treba imati na umu da je predsjednik FED-a Jerome Powell više puta izjavio da ne žele učiniti pogrešku koju je središnja banka napravila 1980. godine, snižavajući stope prebrzo što onda zahtijeva drastičniju akciju da se stvari ponovno stave pod kontrolu.
 
Desetljećima su se središnje banke držale starih politika, stvarajući sve veće i veće ekonomske balone, ugrožavajući stabilnost temeljnog gospodarstva. Direktor MMF-a doslovno je rekao: ‘Tiskali smo previše novca i nismo razmišljali o neželjenim posljedicama. Ponašamo se kao osmogodišnjaci, igramo nogomet i svi jurimo za loptom. Globalni rast je vrlo slab.‘ Zvuči kao prvoaprilska šala, ali upravo je to rekao. Stvarnost nadmašuje fantastiku.
 
U međuvremenu su svjetske središnje banke dodale 52 tone zlata u svoje rezerve u veljači. Ovo je jedanaesti uzastopni mjesec neto kupnje, a u tom kontekstu zlato možemo promatrati kao termometar straha. Pri tome treba spomenuti da je cijena zlata prošli tjedan probila granicu od 2.000 $/t.oz, prvi put nakon godinu dana.

Geopolitičke igre

Samo je promjena konstantna. I miješanje karata u geopolitičkom pokeru. Finska je nova članica NATO saveza. Tek ćemo vidjet kakve će to reperkusije izazvati u bližoj budućnosti. Saudijska Arabija potpisala je povijesne diplomatske sporazume s Iranom i Sirijom, uz posredovanje Kine i Rusije. Pored toga, Ryyad je prvi put dopustio pristajanje ruskog vojnog broda u svoje teritorijalne vode.
 
Prijestolonasljednik Saudijske Arabije rekao je da ga više ne zanima ugađanje SAD-u. Ovo je vrlo direktna poruka dojučerašnjem glavnom savezniku i biti će zanimljivo vidjeti kakva će (kad-tad) biti reakcija SAD-a. Rastu napetosti u Izraelu i Azerbajdžanu. Hezbollah i Hamas ispalili su više od 30 raketa na Izrael iz južnog Libanona i sjevernog pojasa Gaze. Kao odgovor na Hezbollahove raketne napade, Izrael je artiljerijom bombardirao južni Libanon.
 
Američko veleposlanstvo naredilo je svojim zaposlenicima i izraelskim građanima da se drže podalje od sjevernih granica Izraela. Sve oružane snage izraelske vojske pozvane su u službu. Mjesta protuzračne obrane u Siriji stavljena su u stanje pripravnosti. Istovremeno, Azerbajdžan je naredio iranskim diplomatima da napuste zemlju u roku od 48 sati.
 
Daje li OPEC-ovo iznenađujuće smanjenje proizvodnje sada argument za naftu od 100 dolara? Odluka naglašava koheziju OPEC+, unatoč pritisku Washingtona na zemlje Zaljeva da oslabe svoje veze s Moskvom, dok potkopava napore Zapada da ograniči prihode Rusije od nafte. Je li SAD dopunio dio strateških zaliha nafte (koje su prije godinu dana velikodušno otpustile na tržište u trenutku kada je cijene bila dosta iznad 100 $/bbl) na nivou ispod 75 $/bbl?
 
Ako se nafta održi i nastavi se njezin rast, onda to FED-ov posao čini još težim jer energija igra glavnu ulogu u očitanjima inflacije. Smanjenje proizvodnje OPEC+ ponovno potiče strahove od inflacije na tržištima zbog osjetljivosti inflacije na više cijene energije. OPEC+ je toga svjestan i želi još više pritisnuti FED. Terminske cijene sirove nafte Brent na početku tjedna pali su za više od jedan posto, na oko 84 $/bbl jer je obnovljena zabrinutost zbog globalne recesije koja smanjuje potražnju neutralizirala optimističke oklade oko smanjene globalne ponude.
 
Što se tiče ponude, OPEC+ je prošlog tjedna objavio da će smanjiti proizvodnju za 1,16 milijuna barela dnevno od svibnja do kraja 2023., nudeći značajnu podršku cijenama. Od listopada, proizvodnja je smanjena za ukupno 3,6 milijuna barela dnevno, a proizvođači targetiraju naftu u rasponu 95/100 $/bbl. Nakon objave, Saudijska Arabija je podigla cijene sirove nafte u svibnju za kupce u Aziji i SAD-u.
 
image

Kretanje cijena burzovnih roba

foto
 
Rusija je tijekom vikenda objavila da je njena proizvodnja smanjena za 700 tisuća barela dnevno, što je više od 500 tisuća koliko je obećano. U međuvremenu, OPEC i IEA ovaj bi tjedan trebali objaviti mjesečne izglede, pružajući dodatne pojedinosti o izgledima ponude i potražnje. Terminske cijene plina TTF, europska referentna vrijednost plina, ponovno je pala na razinu ispod  45 €/MWh, nakon prošlotjednog rasta od preko 16 posto u jednom trenutku. Očekuje se da će vrijeme ostati relativno hladno i suho do drugog tjedna travnja te  da će temperatura u Njemačkoj i drugim srednjoeuropskim zemljama pasti na 3-7 stupnjeva Celzijevih ispod normale zbog hladne arktičke fronte.
 
Također, nacionalni prosvjedi u Francuskoj doveli su do smanjenja proizvodnje u nekim nuklearnim postrojenjima. Ipak, europske cijene prirodnog plina drže se blizu najnižih razina od kolovoza 2021., a s krajem sezone grijanja skladišta se počinju puniti, predvođena Italijom i Njemačkom.

Rekordne cijene bakra u dogledno vrijeme​

LDC je, nakon Cargilla i Viterre, objavio da će od 1. srpnja sljedeće godine obustaviti izvoz žitarica iz Rusije. Dreyfuss će prodati svoju imovinu i napustiti poslovanje u Rusiji. Nepostojanje ovih operatora (praktički dvije od četiri kompanije iz nadaleko poznate kratice ABCD kompanija) bi teoretski trebalo usporiti operacije iz ovog izvora. Sustav poljoprivrednih tržišnih informacija Ujedinjenih naroda (AMIS) rekao je da kašnjenja u inspekcijama žitnog koridora u Crnom moru "koče potencijal dogovora" i upozorili da su izazovi u održavanju dogovora nakon svibnja "značajni". Tema o kojoj će se u narednim tjednima dosta govoriti.
 
Poljski ministar poljoprivrede ponudio je ostavku prošlog tjedna nakon što je Bruxelles produžio "nultu" carinu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine na još godinu dana, do lipnja 2024. Kao što smo spomenuli na početku, WASDE izvještaj ovog tjedna privući će veliku pažnju na tržištu ovog tjedna. Očekivanja su da se smanje globalne i američke zalihe kukuruza, dok bi globalne zalihe pšenice trebale ostati nepromijenjene, a one američke rasti. Zalihe soje također bi trebale znatno porasti.
 
U SAD je započela proljetna sjetva. Za sada su uvjeti relativno nepovoljni jer je zima bila suha i genralno nedostaje vlage u tlu i padalina. U Europi su uvjeti puno povoljniji pa ne čudi da MARS očekuje prinos pšenice 4,46 t/ha, u usporedbi s petogodišnjim prosjekom od 4,3 t/ha. Cijene pšenice na Euronextu nastavljaju padati dok Europa traži izvozna tržišta. Kukuruz ga slijedi. Trenutno se pšenica i kukuruz kreću oko razine od 250 €/t. Na CBOT-u cijene pšenice oko 6,8 $/bu, kukuruza 6,5$/bu, dok je soja 14,8 $/bu. U Južnoj Americi, žetva je u punom jeku.
 
I dok Brazil slavi rekordnu žetvu soje i kukuruza, u susjednoj Argentini potpuno drugačija slika. Najnovije procjene uroda soje su na razini 25 milijuna tona, 42 posto manje u odnosu na prošlu žetvu od 43 milijuna tona. BRC procjenjuje da će izvoz sojine sačme kao posljedica biti samo 20 milijuna tona, što je najmanje od 2003. USDA procjenjuje brazilski izvoz sojine sačme na 21,1 milijuna tona. Ako se to ostvari, Brazil bi postao vodeći svjetski izvoznik sojine sačme, pretekavši Argentinu.
 
Terminske cijene bakra u SAD-u pale su ispod 4 $/lbs, najniže u zadnja tri tjedna, prvenstveno zbog jačanja dolara i zabrinutosti za industrijskom potražnjom u recesijskim okvirima. Ipak, stalna zabrinutost zbog ograničene opskrbe ograničila je gubitke i zadržala cijene bakra 4,5 posto višima od početka godine do danas. Zalihe na Shanghai Futures Exchange pale su za više od jedne trećine od svog vrhunca u veljači.
 
U isto vrijeme, čileanski državni Codelco rekao je da se procjenjuje da će proizvodnja u 2023. potonuti za čak 7 posto nakon pada od 10,6 posto u 2022. Zbog jasnog trenda smanjenja zaliha diljem svijeta mnogi na tržištu očekuju rekordno visoke cijene bakra u dogledno vrijeme. U međuvremenu, neuravnoteženost ponude i potražnje dovela je do toga da Goldman Sachs predvidi globalni nedostatak vidljivih zaliha bakra do rujna. Terminske cijene čelične armature pale su na oko 4.000 CNY/t, najniže u sedam tjedana, usred nedovoljne potražnje tijekom vrhunca građevinske sezone u Kini.
 
Široki Caixin Manufacturing PMI podaci pokazali su da je kineska tvornička aktivnost zastala u ožujku, nedostajući projekcije daljnjeg rasta nakon ponovnog otvaranja zemlje. Povlačenje se također pripisuje oštrom padu cijena glavnog inputa čelika, željezne rude, usred zabrinutosti zbog regulatornih mjera. Izvješća su pokazala da se kinesko Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme sastalo s više kompanija za terminske poslove u Pekingu, materijalizirajući prethodna upozorenja o snižavanju cijena radi borbe protiv špekulativne inflacije.
 
Ipak, očekivanja slabije proizvodnje ograničila su gubitke. Kina razmatra smanjenje proizvodnje sirovog čelika za 2,5 posto u 2023., trećoj godini zaredom smanjenja, uvedenih kako bi se postigla ciljana emisija ugljika do 2030. Terminskim ugovorima za aluminij trgovalo se oko 2.300 $/t.
17. svibanj 2024 11:49