Biznis i politika
StoryEditor

Europski ulagači oprezni uoči poruka ECB-a

25. Siječanj 2024.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro indeksi blago pali, nakon rasta dan prije, jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka i poruka čelnika Europske središnje banke s redovne sjednice.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg znatnog rasta. Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,19 posto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,22 posto, na 16.850 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 7.448 bodova.

Premda se ne očekuju promjene u monetarnoj politici, u fokusu ulagača bit će danas sjednica čelnika ECB-a jer bi njihove poruke mogle pojasniti kada se može očekivati početak ciklusa smanjenja kamata.

A na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 posto, ojačavši treći dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 3 posto.

Snažan rast cijena dionica u Hong Kongu i Šangaju zahvaljuje se najavi središnje kineske banke da će od veljače smanjiti stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka kako bi se poboljšala likvidnost i potaknulo kreditiranje. Na taj način monetarne vlasti pokušavaju podržati gospodarstvo, koje već dulje vrijeme raste sporije nego što se očekivalo.

I dok su kineske burze porasle, na ostalim se tržištima u regiji trguje opreznije jer nema previše razloga za kupnju dionica. Tim više što su splasnule špekulacije da bi središnje banke zapadnih zemalja mogle početi smanjivati kamatne stope već u prvom tromjesečju.

18. svibanj 2024 21:00