Biznis i politika
StoryEditor

Kineske zabrane izvoza metala za proizvodnju poluvodiča su samo početak

05. Srpanj 2023.
kina, čipovi, poluvodiči

Kineske kontrole izvoza metala koji se koriste u proizvodnji poluvodiča ‘samo su početak‘, rekao je kineski utjecajni savjetnik za trgovinsku politiku dok se zahuktava tehnološka borba Kine i SAD-a

Dionice nekih kineskih metalnih kompanija su u porastu a ulagači se klade na više cijene galija i germanija, metala koje je Peking zabranio izvoziti kao odmazdu na sankcije iz SAD-a koji je zabranio svojim proizvođačima čipova izvoz u Kinu.

Germanij se inače koristi u brzim računalnim čipovima i u vojnim aplikacijama kao što su uređaji za noćno gledanje, ili senzori za satelitske snimke. Galij se koristi u izradi radara i radio komunikacijskih uređaja, satelita i LED dioda.

Zabrana s kineske strane stiže netom prije planiranog posjeta američke ministrice financija Janet Yellen Pekingu, a analitičari tvrde kako je zabrana tempirana upravo u vrijeme posjeta Yellen kako bi se poslala poruka Bidenovoj administraciji koja cilja na kineski sektor čipova i gura saveznike poput Japana i Nizozemske da slijede primjer SAD-a.  

Kineski potez je izazvao i zabrinutost da li bi mogla uslijediti ograničenja na izvoz rijetkih metala, jer je upravo to Kina napravila prije 12 godina kada se sporila s Japanom. Analitičari su potez od ponedjeljka, zabranu izvoza galija i germanija opisali kao dosad najveću, protumjeru Kine u dugotrajnoj tehnološkoj borbi, nakon što je u svibnju zabranila nekim ključnim domaćim industrijama kupnju od američkog proizvođača memorijskih čipova Micron.

Bivši zamjenik ministra trgovine Wei Jianguo rekao za kineske novine China Daily da su kontrole ‘dobro promišljen i težak udarac za SAD‘, te da su ove zabrane ‘samo početak.

Ako se ograničenja usmjerena na kineski visokotehnološki sektor nastave, tada će protumjere eskalirati - dodao je Wei, koji je bio zamjenik ministra trgovine 2003.-2008., a sada je potpredsjednik kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmjenu pod pokroviteljstvom

države.

Nova ograničenja

Usprkos svemu, Washington razmatra nova ograničenja isporuke mikročipova visoke tehnologije u Kinu, nakon niza ograničenja proteklih nekoliko godina. Također se očekuje da će Sjedinjene Države i Nizozemska dodatno ograničiti prodaju opreme za proizvodnju čipova Kini, kako bi se spriječilo njihovo korištenje u kineske vojne svrhe. Dan nakon što je Kina predstavila ograničenja, kineski predsjednik Xi Jinping ponovio je poziv na ‘stabilno i glatko funkcioniranje regionalnih industrijskih i opskrbnih lanaca‘.

Dionice kineskih metalnih kompanija kao što su Yunnan Lincang Xinyuan Germanium Industry i Yunnan Chihong Zinc & Germanium porasle su za drugi tjedna za redom, a lokalni mediji izvješćuju da će rast cijena germanija potaknuti i rast prihoda za tvrtke.

28. travanj 2024 21:44