Biznis i politika
StoryEditor

Kineski renminbi pao na najnižu razinu u 16 godina nakon pada izvoza u kolovozu

07. Rujan 2023.

Kineska valuta pala je na najnižu točku u odnosu na dolar od 2007. nakon što se izvoz smanjio četvrti mjesec zaredom u kolovozu, pokazujući kako se proizvodni sektor u drugom najvećem gospodarstvu nalazi u nezavidnoj situaciji, objavio je Financial Times.

Renminbi je u četvrtak pao za 0,1 posto na najnižu razinu od 7,3259 Rmb za dolar, što je niže od razina zabilježenih tijekom prošlogodišnjih ograničenja zbog pandemije diljem zemlje, nakon što je službeno priopćenje pokazalo da je kineski izvoz pao za 8,8 posto u kolovozu u usporedbi s prošlom godinom.

Kontrakcija izvoza u kolovozu bila je manja od prognoziranog pada od 9,2 posto, prema analitičarima koje je anketirao Reuters, i bolja od pada u srpnju, kada je pao za 14,5 posto, najgore od početka pandemije.

Kineska trgovina potaknula je gospodarsku aktivnost tijekom lockdowna, ali izvoznici su se ove godine borili jer su strani kupci smanjili kupnju zbog visoke globalne inflacije.

Kineska je valuta u međuvremenu pala gotovo šest posto u odnosu na dolar ove godine jer su razočaravajući ekonomski podaci i jačanje američkog dolara povećali pritisak na tečaj, unatoč brojnim izravnim i neizravnim mjerama kineskih vlasti da obeshrabre klađenje protiv valute.

Neuspješan oporavak od pandemije? 

- Prelaskom ove razine povećava se mogućnost da (Narodna banka Kine) prilagodi valutni raspon na nižu razinu - rekao je Ken Cheung, glavni devizni strateg za Aziju u Mizuho banci. Kineska središnja banka postavlja dnevnu središnju točku trgovanja oko koje renminbi može fluktuirati dva posto u oba smjera u odnosu na dolar.

Sutrašnje popravljanje srednje točke bit će prilično važan pokazatelj je li PBoC voljan promijeniti svoj pristup upravljanju valutama i osloboditi tu moć deprecijacije, dodao je Cheung.

Trajna slabost u trgovini i proizvodnji, dvama glavnim pokretačima rasta gospodarstva, dolazi u trenutku kad su kineski kreatori politike suočeni sa zabrinutošću da oporavak nakon pandemije nije uspio, prenosi FT.

Ipak, Peking se suzdržao od provođenja sveobuhvatnih poticajnih mjera za oživljavanje gospodarstva, koje je u drugom kvartalu poraslo za samo 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Slabo raspoloženje potrošača dovelo je do deflacije cijena u srpnju, dok je tvornička aktivnost u kolovozu usporila peti mjesec zaredom.

Kina je prošli tjedan predstavila svoje najjače mjere za podupiranje tržišta nekretnina koje su na izdisaju, ali analitičari tvrde da će biti potrebno više kako bi se postigao vladin cilj rasta za cijelu godinu od pet posto, što je već najniži cilj u desetljećima.

Carinska uprava zemlje priopćila je da je uvoz u kolovozu pao za 7,3 posto, u usporedbi s prognozom Reutersa o padu od devet posto i padu od 12,4 posto u srpnju. Trgovinski suficit u kolovozu iznosio je 68,36 milijardi dolara, što je pad od 13,2 posto na godišnjoj razini.

Kriza poluvodiča 

Izvoz automobila porastao je 104,4 posto tijekom razdoblja od siječnja do kolovoza, odražavajući ogromnu kinesku proizvodnju električnih vozila, dok su količine sirove nafte porasle za 14,7 posto na godišnjoj razini, a količine uvoza soje skočile su za 17,9 posto, objavila je carinska uprava.

Udruženje zemalja jugoistočne Azije, blok koji uključuje Indoneziju, Tajland, Singapur, Maleziju i Vijetnam, bio je najveći trgovinski partner Kine u renminbiju tijekom prvih osam mjeseci ove godine. Ukupna trgovina s EU-om, SAD-om i Japanom, sljedećim najvećim trgovinskim partnerima, smanjena je, 

Ekonomisti su rekli da podaci o trgovini bolji od očekivanih pokazuju da se proces ‘pražnjenja‘ viška zaliha proizvođača nakupljenih tijekom pandemije postupno završava.

- Nije u pitanju samo Kina, ali ako pogledate druge azijske zemlje, njihove trgovinske brojke u kolovozu također su bolje - rekao je Robin Xing, glavni ekonomist za Kinu u Morgan Stanleyju.

Analitičari Oxford Economicsa rekli su da postoje znakovi da je nagli pad poluvodiča, kritične komponente trgovine u Aziji, dosegnuo dno. Globalni izvoz automobila također je ponovno dostigao razinu prije pandemije.

No upozorili su da drugi pokazatelji pokazuju ‘plitku trgovinsku recesiju‘ za svijet ove godine, nakon koje slijedi skroman oporavak.

- Daljnji utjecaji na svjetsku trgovinu iz smanjene trgovine u Kini mogli bi biti značajni, usporavajući industrijsku ekspanziju u regiji i udarajući na cijene roba - napisali su.

19. svibanj 2024 00:02