Biznis i politika
StoryEditor

Lada Borovina Kovjanić dobitnica je nagrade Inženjerka godine

08. Svibanj 2024.
Lada Borovina Kovjanić Inženjerka godine 2024.foto Zlatko Prkacin

Senior softver inženjerka Lada Borovina Kovjanić iz tvrtke mStart plus dobitnica je nagrade ‘Inženjerka godine 2024.‘, objavljeno je u srijedu na svečanoj dodjeli.

Nagrada je dodijeljena u sklopu Njemačko-hrvatskog gospodarskog foruma, a riječ je o inicijativi koju je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora pokrenula u suradnji s kompanijom Siemens Hrvatska, čime se želi odati priznanje inženjerkama iz gospodarstva i nadahnuti djevojke za odabir STEM studija i inženjerske karijere.

Inženjerka godine se birala po drugi puta, nakon što je prošle godine prvu titulu inženjerke godine odnijela Snježana Miliša iz Bugatti Rimca, a na natječaj je pristiglo više od 70 prijava.

Među deset finalistica su se još našle projektna inženjerka razvoja proizvoda u Krašu Ivana Abramović, voditeljica službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću u Carnetu Vlatka Jajetić, voditeljica projekata u tvrtki Intea Ivana Jazbec, projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata u Končar MES-u Marina Medić, voditeljica robotike u Codelu Nives Mustapić, rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju u A1 Hrvatska Andrea Pirša Ilić, voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo Fakulteta strojarstva i brodogradnje Maja Trstenjak, stručnjakinja za geološku razradu ležišta u Ini Marina Vanjek i voditeljica projekata gradnje u Sparu Hrvatska Željka Varjačić.

image

Inženjerka godine 2024.

foto Zlatko Prkacin

O pobjednici su odlučivala četiri ocjenjivačka suda - predstavnici organizatora, medija, zatim nastavnici i učenici šest srednjih škola, kao i same finalistice među sobom. Nagradu je dodijelio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

– Lada Borovina Kovjanić bavi se razvojem i održavanjem aplikacije mProces koju koristi više od 130 kompanija. Jedina je žena u odjelu mStart plusa za razvoj aplikativnih rješenja koji broji 20 zaposlenika – istaknuto je u obrazloženju.

Između ostalog je rečeno da Ladin karijerni put nije bio linearan, s obzirom na to da je zbog majčinstva napustila studij građevine. Svoje prve programerske korake je napravila izradom aplikacije koja pomaže osnovnoškolcima da steknu matematičke i programerske vještine, a kasnije je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu stekla titulu magistre inženjerke informacijskih tehnologija.

Borovina Kovjanić se u prigodnom obraćanju zahvalila organizatorima, ‘najboljem šefu na svijetu‘ Igoru Sjevercu, bivšem fakultetu, kolegama u tvrtki te svojoj obitelji.

image

Lada Borovina Kovjanić
Inženjerka godine 2024.

foto Zlatko Prkacin

Mlade informirati o mogućnostima koje STEM nudi

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja je rekao kako su istraživanja pokazala da su djevojke u hrvatskim školama uspješnije od muških kolega u svim područjima, pa tako i u STEM-u. 

Iznio je i podatak da gotovo 50 posto učenika u Hrvatskoj svoju buduću karijeru vidi u STEM području, no ti ‘snovi‘ su donekle ‘rodno razdijeljeni‘, pa su u biomedicini i zdravstvu dominantne djevojke, a u informatici i računarstvu mladići. Tako na kraju osnovne škole aspiracije prema informatici i računarstvu pokazuje 11 posto učenika, a samo 1,2 posto učenica. Još znakovitije razlike su prisutne u području elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje ‘svoje snove vidi‘ 11,4 posto mladića, a tek 0,4 posto djevojaka.

Stoga, ovakvi događaji su važni i dobrodošli, kako bi mlade djevojke mogle vidjeti primjer drugih sposobnih žena koje su ostvarile ‘svoje snove‘ u području inženjerstva, rekao je Jokić.

Predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska Medeja Lončar je istaknula da živimo u uzbudljivom tehnološkom dobu, gdje se promjene događaju munjevitom brzinom. Pritom je za napredak društva potrebna inženjerska struka i inovacije, a nema područja na koje se to ne odnosi, ustvrdila je.

Poručila je i da ‘talente ne treba ograničiti samo na pola populacije‘, s obzirom na to da se učenice natječu u fizici, kemiji, matematici i drugim STEM područjima s jednakim uspjehom kao i njihovi muški kolege.

Budući da brojni mladi još nisu sigurni čime bi se bavili u budućnosti, treba ih bolje informirati o mogućnostima koje STEM nudi, rekla je Lončar. Zaključila je da, iako nema razlike u obavljenom poslu između muških i ženskih inženjera, činjenica je da je ženama još uvijek teže u tom ‘muškom svijetu‘.

19. svibanj 2024 16:55