Biznis i politika
StoryEditor

Ljubomir Tomašić (b.t.c.): Obiteljska tvrtka iz Nedelišća izrasla je u regionalnog lidera

17. Lipanj 2023.
Ljubomir Tomašić
Od trgovanja i servisiranja opreme za urede i banke tvrtka b.t.c. iz Nedelišća tijekom 34 godine postojanja izrasla je u regionalnog lidera koji razvija, nudi i integrira softverske i hardverske proizvode za financijsku djelatnost i poslovanje gotovim novcem, također za komercijalne djelatnosti te ispis i upravljanje dokumentima. Svoje proizvode izvozi i na Bliski istok te afrički kontinent

U 34 godine postojanja obiteljska tvrtka b.t.c iz Nedelišća prošla je kroz tri ključne dionice poslovanja. Nakon osnivanja 1989. godine bavila se prije svega prodajom i održavanjem uredske i bankarske opreme za obradu gotovine, ali 2006. prodaju i servis oblikuje kao cjelovitu uslugu, uključujući i uslugu najma. Tada b.t.c. započinje i širenje na regionalno tržište, a 2015. slijedi nova promjena i osnivanje vlastitog Razvojno-istraživačkog centra, s naglaskom na razvoj softvera te dizajn specijaliziranog hardvera.

Danas b.t.c. razvija i integrira softverske i hardverske proizvode za financijsku djelatnost i poslovanje gotovim novcem, softverska rješenja za komercijalne djelatnosti, kao što su CRM, ERP i HR sustavi, te razvija i integrira rješenja za ispis i upravljanje dokumentima. Suvlasnik i izvršni direktor Ljubomir Tomašić ističe da je b.t.c. izrastao u regionalnog lidera aplikativnih poslovnih rješenja za analizu, polog i obradu gotovine te rješenja za nadzor opreme za obradu gotovine, a svoje proizvode izvozi i na Bliski istok te na afrički kontinent. Svojom servisnom mrežom i servisnim partnerima pokriva cijelu Hrvatsku, pa se servisni centri nalaze u Nedelišću, Zagrebu, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli i Osijeku.

B.t.c.-ovi najvažniji proizvodi su BTCDeposit, SoftCash, DriveCash i SoftCash Monitor, a namijenjeni su bankama kao specijalizirane transakcijske platforme te omogućavaju digitalizaciju poslovanja njihovim maloprodajnim klijentima i jeftiniju i bolju manipulaciju gotovim novcem. Također, tvrtka se specijalizirala za razvoj softvera namijenjenog obradi gotovine u cash-centrima ili trezorima banke.

Ambiciozni planovi

Tomašić naglašava da se ističu time što nemaju veliku konkurenciju kod tih specijaliziranih rješenja, osim nekoliko velikih internacionalnih kompanija, a njihovim rješenjima za obradu gotovine koriste se sve banke u regiji. Osim softvera, dodao je Tomašić, proizvode svoje dizajnirane hardvere, poput uplatnih bankomata namijenjenih maloprodaji, serije uređaja BTC 8000 i BTC Multi.

– Naš je posao unaprijediti poslovnu učinkovitost i automatizaciju gotovinskih procesa u maloprodaji, financijskom sektoru i CIT (Cash-in-Transit) tvrtkama. No pružamo i usluge smart sefa u velikim hotelskim lancima, benzinskim postajama, kurirskim službama i maloprodajnim lancima, a mnoge srednje i velike proizvodne kompanije koriste se našim uslugama kod ispisa dokumenata i upravljanja njima. Poslujemo u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te se sada intenzivno okrećemo predstavljanju proizvoda na širem svjetskom tržištu, poput Kuvajta, Egipta, Turske, Grčke, Kazahstana i Maroka. Od ove do 2025. planiramo uložiti 1,5 milijuna eura u razvoj postojećih platformi s ciljem proširenja funkcionalnosti ERP (Enterprise Resource Planning – planiranje resursa poduzeća), CRM (Customer Relationship Management – upravljanje odnosima s klijentima) i novog HR modula za komercijalnu upotrebu te privlačenje novih korisnika, posebno velikih korporativnih korisnika. Također, usmjerit ćemo se i na prilagodbu postojećih rješenja novim oblicima tehnologije temeljenim na komunikacijskim sustavima interneta stvari za komercijalnu upotrebu – najavljuje Tomašić.

Dobitak od uvođenja eura

Tvrtka b.t.c. zajedno s partnerskom tvrtkom Nybble za informatički inženjering te svojim Razvojno-istraživačkim centrom čini grupu b.t.c., koja zapošljava više od sedamdeset djelatnika. Lani je b.t.c. ostvario godišnji prihod od 8,420.846,24 eura, što je prema 2021., kad je uprihodio 6,266.014,47 eura, veliko povećanje. Dobit je u 2022. dostigla 1,345.442,03 eura, što je povećanje od oko 300 posto u odnosu na 2021., u kojoj su prihodi bili za 61.161 euro manji nego u 2020. zbog koronakrize. Tomašić objašnjava da rast uvelike proizlazi iz širenja portfelja proizvoda i usluga, akvizicije novih klijenata te povećanja potražnje za opremom za obradu kovanica zbog zamjene valuta i uvođenja eura.

– Prošle godine obilježili smo 33 godine rada otvaranjem novog poslovnog objekta koji se proteže na 2200 četvornih metara i objedinjuje uredske i skladišno-proizvodne prostore te istraživačko-razvojni, servisni i edukacijsko-prezentacijski centar. Edukacijsko-prezentacijski centar omogućava nam predstavljanje svojih proizvoda i usluga u stvarnom okružju. U njemu se educira i naše prodajno i tehničko osoblje, a ondje su i prostori za slobodne aktivnosti i druženja naših zaposlenika. Ukupna investicija u gradnju i opremanje iznosila je oko 2,5 milijuna eura, financirana je s milijun eura vlastitih sredstava te dugoročnim kreditnim zaduženjem. Tako smo na jednom mjestu objedinili sve aktivnosti, čime smo dodatno racionalizirali poslovne i proizvodne procese, povećali efikasnost, optimizirali troškove i postigli visok stupanj komunikacije različitih odjela unutar tvrtke.

Gradnja je započela i završila u vrijeme velike neizvjesnosti uzrokovane širenjem bolesti COVID-19., ali dokazali smo da nam ne nedostaje strasti i hrabrosti za nove izazove. Težimo širenju tržišta i povećanju produktivnosti unutar tvrtke, a istodobno stalno jačamo odjel za istraživanje i razvoj, uključujući najnovije tehnologije, kako bi naše poslovanje uvijek bilo u tijeku s vremenom i brzorastućim promjenama. Ulaganjem u ljudske resurse i tehnologiju cilj nam je povećati tržišni udio u Hrvatskoj i regiji na području rješenja za integracijski ispis, sustava za upravljanje dokumentima, digitalizacije poslovnih procesa i digitalizacije gotovine – rekao je Tomašić.

Napredna tehnološka rješenja

Osim timova razvojnih inženjera, tvrtka zapošljava i arhitekte sustava, stručnjake za baze podataka te specijalizirane projektne voditelje, koji su prema Tomašiću ključni za tvrtku. A izrada i implementacija programskih rješenja za Tomašića ne svodi se samo na proces programiranja i odabir tehnologije.

– Ona uključuje i druge komponente koje osiguravaju isporuku visokokvalitetnih rješenja s unaprijed definiranim funkcionalnostima, koristeći se najnaprednijim metodama projektiranja informacijskih sustava. Tvrtka je prije svega usmjerena na sistemske integracije najkompleksnijih informacijskih sustava i hardverskih komponenti različitih namjena u jedinstveno heterogeno okružje, prema narudžbama svojih klijenata. Naši proizvodi su zapravo transakcijski sustavi povezani s hardverom koji omogućuju digitalizaciju gotovog novca prilikom obrade.

Tako, na primjer, Pametni sef, usluga i uređaj, koje smo sami razvili od početka zajedno s BTCDeposit sofverskim paketom, namijenjeni su maloprodajnim korisnicima, kojima omogućuju da polože svoj utržak u stvarnom vremenu na račun banke unutar svojih sigurnih prostorija bez gubitka vremena i stvaranja troškova manipulacije gotovinom. Zaposlenik trgovine u uređaj stavlja novac, koji ga poput osobnog bankomata prebroji i položi na račun poslodavca. Tako klijenti odmah raspolažu gotovinom, a brigu o svim procesima preuzimamo mi zajedno sa svojim partnerima i bankama – opisuje Tomašić.

image

Pametni sef

Olakšava rad bankama

Dodao je da je s druge strane maloprodaji važan banka-trezor u koji novac mora stići te su za te poslove razvili SoftCash, platformu za trezorsko poslovanje, odnosno cashmanagment. SoftCash, kaže Tomašić, kontrolira i oblikuje sve procese obrade, zaprimanja, kontrole ili distribucije gotovine unutar financijskih institucija.

– Taj je softver kompletno integriran u banku, njezine gotovinske punktove te uvelike olakšava obradu gotovine i manipulaciju njome te optimizira. Često čujemo od kolega koji se koriste našim rješenjima da se nikad više ne bi mogli vratiti na stari način rada, jer im nakon integracije naše rješenje iznimno olakšava posao. Takva rješenja za obradu gotovine okosnica su naših izvoznih aktivnosti. Potražnja za našim assest managment toolom za brojače novčanica i kovanica raste iz dana u dan. Taj softver je jedinstven i trenutačno ne postoji slično rješenje ni kod jednog ponuđača, u što smo se uvjerili na međunarodnim sajmovima, na kojima je posjećenost upravo zbog tih rješenja bila iznimno velika. Od komercijalnih softvera naš CRM, ERP i HR modul tek pomalo gleda u svjetlo na pozornici.

Cilj nam je kreirati cloud-sustave pristupačne svima, napisane na najboljoj i najnovijoj tehnologiji, kako bi si ih i male tvrtke mogle priuštiti. Vjerujem da ćemo uskoro imati predstavljanje svih svojih softverskih rješenja namijenjenih komercijalnoj upotrebi, bilo da su namijenjena kibernetičkoj sigurnosti bilo komercijalnoj upotrebi – nada se Tomašić.

03. svibanj 2024 01:07