Biznis i politika
StoryEditor

Zapad izguran: Ovo su najmoćnije putovnice u 2022.

20. Srpanj 2022.
svjetske putovnice

Japan, Singapur i Južna Koreja imaju najmoćnije putovnice u 2022., preokrećući ljestvicu prije pandemije kojom su dominirale europske putovnice.

Japanska putovnica omogućuje ulazak bez problema u 193 zemlje, jednu više od onih iz Singapura i Južne Koreje, prema najnovijem Henley Passport Indexu.

Trio azijskih putovnica nudi svojim nositeljima veću slobodu globalnog putovanja od onih u bilo kojoj drugoj zemlji, međutim malo je vjerojatno da će građani tih zemalja trenutno koristiti tu slobodu putovanja s obzirom na oprez Azijaca kada je pandemija u pitanju.

To potvrđuju i podaci koji kažu kako je međunarodna potražnja putnika za zračnim prijevozom u azijsko-pacifičkoj regiji još uvijek manja od petine nego li prije Covida. Za usporedbu u Europi i Sjevernoj Americi potražnja putnika za zračnim prijevozom oporavila su se na oko 60 posto.

Slijedi Europa

Ispod prve tri azijske zemlje nalazi se mnoštvo europskih zemalja. Njemačka i Španjolska izjednačene su na 190 odredišta, a slijede ih Finska, Italija i Luksemburg na 189.  Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Velika Britanija na 6. mjestu. Novi Zeland i Sjedinjene Države pojavljuju se na 7. mjestu, uz Belgiju, Norvešku i Švicarsku.

Državljani Afganistana ponovno su na dnu indeksa i mogu ući u samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize. Nositelji indijskih putovnica sada imaju sličnu slobodu putovanja kakvu su uživali prije pandemije s neograničenim pristupom u 57 zemalja (u usporedbi sa samo 23 zemlje u 2020.) Među najgore još se svrstala Sjeverna Koreja koja jamči slobodan ulazak u 40 zemlja, zatim Nepal, Palestina, Somalija, Jemen, Sirija i Irak. Zbog invazije na Ukrajinu, vlasnici ruskih putovnica ostali su odsječeni od ostatka svijeta. Indeks ne uzima u obzir privremena ograničenja ili zatvaranje zračnog prostora, pa dok se ruska putovnica trenutačno nalazi na 50. mjestu indeksa i omogućuje nesmetan ulazak u 119 zemlja,a stvarnost je ipak malo drugačija.

10. svibanj 2024 01:41