Konferencije i edukacije
StoryEditor

Na koje propise o ESG-u treba obratiti pozornost u 2024.

07. Svibanj 2024.
foto Shutterstock

S više od 2400 propisa o ESG-u diljem svijeta, poprilično je jasno da izvještavanje o održivosti postaje ključan dio korporativne kulture. Europska unija na čelu je ovog pokreta uvodeći sveobuhvatne propise koji imaju dalekosežne implikacije za poduzeća koja posluju unutar njezine nadležnosti. Tvrtke koje žele ostati relevantne će, osim razumijevanja i poštivanja ovih propisa, morati postaviti standarde u svom sektoru i postati predvodnici u održivosti.

Od uredbe o objavljivanju podataka o održivom financiranju (SFDR) do Direktive o izvještavanju o održivosti poduzeća (CSRD), donosimo pregled najvažnijih EU propisa o ESG-u na koje trebate obratiti pozornost jer će upravo oni oblikovati izvještavanje kompanija.

Uredba o objavljivanju održivih financija (SFDR) nalaže izvještavanje o održivosti za upravljanje ulaganjima u Europskoj uniji s ciljem povećanja transparentnosti u načinu na koji sudionici na financijskom tržištu integriraju ESG rizike u svoje investicijske odluke.

Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) proširuje zahtjeve izvještavanja o održivosti za poduzeća izvan i unutar EU-a poboljšavajući dosljednost i usporedivost informacija o održivosti.

Direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje (CSDDD) nalaže tvrtkama identifikaciju, sprječavanje ili ublažavanje negativnih utjecaja svojih poslovnih aktivnosti na održivost. Drugim riječima, utvrđuju se pravila o obvezama velikih poduzeća u pogledu stvarnih i potencijalnih negativnih učinaka na okoliš i ljudska prava za njihov poslovni lanac aktivnosti koji obuhvaća poslovne partnere poduzeća na početku lanca, i djelomično aktivnosti na kraju proizvodnog lanca, kao što su distribucija ili recikliranje.

Mehanizam za ugljičnu prilagodbu na granicama  (CBAM) uvodi cijenu ugljika na određene proizvode koji se uvoze kako bi se spriječilo istjecanje ugljika i potaknula zelenija industrijska proizvodnja. Dio je zakonodavnog paketa Spremni za 55 % kojim se želi doprinijeti smanjenju emisija na globalnoj razini i osigurati jednake uvjete za tvrtke.

 

 

Više o europskim direktivama, ESG izvještavanju i svemu što ono donosi za domaće poduzetnike doznajte na trećoj Liderovoj konferenciji ESG - Održiva budućnost koja će se 23. svibnja održati u zagrebačkom Sheratonu. Broj sudionika je ograničen pa osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

19. svibanj 2024 15:00