Konferencije i edukacije
StoryEditor

Studija: Tvrtke još uvijek odlučuju kako najbolje upravljati ESG podacima

29. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Kako količina ESG podataka nastavlja rasti tvrtke se sve više bore s načinom upravljanja tim informacijama, tako barem pokazuju rezultati Bloombergova istraživanja koje je obuhvatilo približno 200 sudionika financijskog sektora u Europi. Anketu su ispunili ispitanici iz Londona, Stockholma, Ženeve, Amsterdama, Frankfurta, Pariza i Milana tijekom 2023. godine, a glavna pitanja odnosila su se na prioritete u ESG-u, izazove, ali i prakse upravljanja podacima.

Čak 35 posto ispitanika kao najveći je prioritet navelo ispunjavanje regulatornih zahtjeva za pristup ESG podacima dok 18 posto prioritetom smatra ciljeve klimatskog rizika i ugljičnu neutralnost. Potencijalne kočnice ovim prioriteta pritišću problemi s pokrivenošću i kvalitetom ESG podataka koje su prijavile tvrtke, što brine 63 posto ispitanika. Stupanjem na snagu Direktive o korporativnom izvješćivanju o održivosti (CSRD) u Europskoj uniji očekuje se da će se količina i kvaliteta ESG podataka koje su prijavile tvrtke povećati u nadolazećim godinama, navodi se u rezultatima istraživanja.

Prema rezultatima ankete, najveći izazov upravljanja ESG podacima je rukovanje sadržajem podataka (41 posto), a slijedi ga povezivanje tog sadržaja s ostalim i već postojećim podacima koje kompanija iznosi (25 posto). Da je upravljanje ESG podacima dobavljača najveći izazov smatra čak 16 posto ispitanika.

Iako su praznine u pokrivenosti ESG podataka problematične, izvještavanje o njima može biti vremenski i resurno intenzivan proces koje si tvrtke možda ne mogu ni priuštiti.

Suočene s tim izazovima, tvrtke još uvijek odlučuju kako najbolje upravljati rastućim količinama ESG podataka. Otprilike trećina (38 posto) ispitanika upravlja svojim ESG podacima centralno pomoću vlasničkog rješenja, druga trećina (32 posto) rekla je da njime upravlja svaka poslovna jedinica pojedinačno, a svega 10 posto je prepušteno dobavljaču treće strane, dok 20 posto još uvijek razmatra svoju strategiju upravljanja podacima.

– Dok kvaliteta i usporedivost ostaju globalni izazov, upravljanje podacima dolazi u središte pažnje europskih kompanija. Ako tvrtke ne mogu organizirati svoje ESG podatke, ne mogu učinkovito donositi odluke koristeći se tim informacijama – zaključila je Nadia Humphreys iz Bloomberga prilikom objave ove studije.

A kako su se domaće tvrtke snašle s ESG izvještavanjem, koji su im glavni izazovi, kako se tvrtke i financijske institucije mogu pripremiti za nefinancijsko izvještavanje te što donose europske direktive doznajte na trećoj Liderovoj konferenciji ESG – Održiva budućnost koja će se 23. svibnja održati u zagrebačkom Sheratonu. Broj sudionika je ograničen pa osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

11. svibanj 2024 12:39