Konferencijske vijesti
StoryEditor

Zašto je potreban kontroling u javnom sektoru?

20. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je prihvatila i osnovna načela pravne stečevine vezane za slobodno tržišno natjecanje i strategiju ‘Europa 2020‘ koja polazi od modernizirane javne uprave kao javnog servisa za građane, privredu i investitore. Načela slobodnog tržišnog natjecanja ne zabranjuje državno vlasništvo nad privrednim subjektima ali pretpostavlja i propisuje transparentno poslovanje i financiranje javnih poduzeća.

S jedne strane postoji obaveza Hrvatske da modernizira javnu upravu i to ne samo radi racionalizacije troškova, nego u prvom redu radi povećanja učinkovitosti te da učini poslovanje javnih poduzeća transparentnim i tržišno prihvatljivim kako bi mogla služiti i kao pokretači ekonomskog rasta. A s druge strane je za očekivati da će EK pojačati svoj monitoring pri ostvarenju ovih ciljeva i obaveza. Za povećanje učinkovitosti javne uprave nisu dovoljne samo zakonske, organizacijske i procesne promjene. Potreban je i održiv instrument upravljanja ciljevima i uslugama: kontroling.

Zašto je potreban kontroling u javnom sektoru? Kakva su iskustva u njegovom uvođenju? Neka su to od pitanja na koja odgovore možete saznati na Konferenciji o učinkovitosti upravljanja u javnom sektoru koja se održava 18. ožujka u hotelu Westin u organizaciji Lidera i Kontrolinga Kognosko. Na konferenciji će ministar financija Boris Lalovac pričati o reformskim mjerama i učinkovitim upravljanjem u Hrvatskoj, dok će iskustvo s uvođenjem kontrolinga u javnu upravu u Austriji s nama podijeliti pomoćnik austrijskog ministra financija Gerhard Zotter. Panelist na konferenciji bit će Denis Petrović iz konzultanteske kuće Contrast, programskog partnera konferencije.

- Javni sektor čini 4o do 60 posto hrvatskog BDP-a i u tranziciji mu treba iskustvo upravljanja iz privatno orijentiranog sektora. Moram napomenuti goleme razlike u pristupu ta dva sektora, zbog čega je ključno znati da nema copy-paste metoda. Metodološki, uvođenje kontrolinga posvuda je jednako, ali treba ga znati uvesti u organizaciju koja djeluje u drugačijim uvjetima i slijedi drugu misiju, a pritom ima heterogeniju strukturu odlučivanja. Tako ista vrsta savjetnika i menadžera ne može postići jednake rezultate u dvije različite okoline – specijalizacije je ključna riječ – naglasio je Lideru programski direktor i panelist na konferenciji Petrović.

Na konferenciju se možete registrirati OVDJE

 

18. svibanj 2024 09:39