Kripto
StoryEditor

Bitcoin ETF-ovi BlackRocka i Fidelityja dosegli top 10 u siječanjskim tokovima

05. Veljača 2024.
Bitcoin,ETF

Spot bitcoin ETF-ovi BlackRocka i Fidelityja uvrstili su se među ETF-ove s najvećim siječanjskim tokovima, u ukupnom iznosu od oko 4,8 milijardi dolara. 

BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) imao je procijenjenih 2,6 milijardi dolara neto tokova, dostigavši ​​8. mjesto, dok je Fidelity Wise Origin Bitcoin ETF (FBTC) zasjeo na 10. mjesto s 2,2 milijarde dolara neto tokova, prema izvješću istraživanja Morningstara 3. veljače. 

Sjedinjene Američke Države dom su za više od 3.100 ETF-ova od 31. prosinca 2023., prema podacima iz YChartsa. 

Podaci su također pokazali da je Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) imao drugi najveći odljev među ETF-ovima u siječnju, pri čemu se procjenjuje da je 5,7 milijardi dolara neto izašlo iz fonda tijekom mjeseca. 

- Nikad nisam mislio da ću dočekati taj dan - napisao je predsjednik investicijske savjetodavne tvrtke ETF Store, Nate Geraci, u objavi na X-u u kojoj je podijelio podatke. 

U zasebnoj objavi, Geraci je rekao da su ETF-ovi BlackRocka i Fidelityja u ‘jasnoj utrci dva konja’ među devet novih bitcoin fondova. 

Dodao je da se zajednički ETF ARK Investa i tvrtke 21 Shares, zajedno s Bitwiseom, oba s imovinom pod upravljanjem od 650 milijuna dolara, razvijaju kao ‘jaka srednja klasa’ i predvidio da će dosegnuti milijardu dolara imovine u ne tako dalekoj budućnosti. 

Morningstarovo izvješće dolazi usred perioda kada spot bitcoin ETF-ovi bilježe šest uzastopnih dana neto pozitivnih priljeva u ukupnom iznosu od gotovo 715 milijuna dolara, od čega su većinu nosili BlackRock i Fidelity, prema podacima koje je BitMEX Research 3. veljače objavio na X-u. 

U danima trgovanja od 26. siječnja do 2. veljače priljevi u devet novih spot bitcoin ETF-ova nadmašili su dugotrajne odljeve iz GBTC-a tijekom tjedna, a ETF je 2. veljače zabilježio svoj drugi najmanji odljev od 144,6 milijuna dolara. 

Šestodnevni niz priljeva došao je nakon četverodnevnog niza odljeva između 22. i 25. siječnja kada su GBTC odljevi dosegli vrhunac, a 431,8 milijuna dolara neto.  

27. travanj 2024 01:49