Kripto
StoryEditor

Bitcoin rudari zabilježili rekordnu dobit u rujnu

09. Listopad 2023.

Rujan 2023. je bio sjajan mjesec za tvrtke koje se bave ‘rudarenjem‘ bitcoina. Iako je kripto svijet usredotočen na istaknute sudske slučajeve u vezi sa SBF-om i Celsiusovim Mashinskyjem, rudari bitcoina stalno povećavaju svoju računalnu snagu (hashrate).

Vijesti o rekordnim rezultatima triju rudarskih tvrtki bitcoina podudaraju se s izvješćima o tome da je Kraken svjedočio petogodišnjem vrhuncu priljeva bitcoina i skoku hashratea od 506,06 milijuna sredinom rujna, prema YChartsu.

CleanSpark slavi najbolju godinu u povijesti

CleanSpark je u rujnu ‘izrudario‘ je 643 bitcoina, čime je ukupan broj povećao na 2.240 bitcoina.

Prema riječima izvršnog direktora tvrtke, ovi brojevi ne samo da su posljednjih nekoliko mjeseci učinili svojim najprofitabilnijim zabilježenim tromjesečjem, pretvorili su CleanSparkov 2023. u svoju najbolju godinu do sada.

Riot Blockchain također je navodno imao sjajan mjesec. Iako je tvrtka izrudarila samo otprilike upola manje nego CleanSpark, ukupno 362 bitcoina, to je uglavnom zbog dogovora postignutog s ERCOT-om, električnom mrežom Teksasa.

Ovaj je posao isplatio više od 13 milijuna dolara energetskih kredita, vrijednih preko 500 bitcoina po trenutnim cijenama.

- Strateškim ograničavanjem rudarskih operacija dobili smo i 11 milijuna dolara kredita za napajanje u skladu s našim ugovorima s našim pružateljem komunalnih usluga i 2,5 milijuna dolara kredita za odgovor na potražnju od sudjelovanja u ERCOT-ovom programu pomoćnih usluga. Zajedno, ukupni krediti za odgovor na snagu i potražnju primljeni su približno 511 bitcoina na temelju prosječne cijene u rujnu – napisali su iz Riota.

Maraton izrudario preko 1.000 bitcoina

Iako su CleanSpark i Riot Blockchain u rujnu imali zvjezdane rezultate, nadmašio ih je Marathon Digital Holdings.

Prema priopćenju koje je podnijela tvrtka, Marathon je tijekom rujna izrudario 1.242 bitcoina, čime je ukupan broj u odnosu na prethodnu godinu porastao na 8.610.

Marathon je također iskoristio najavu kao priliku za iznošenje svojih planova za blisku budućnost.

- Naš primarni fokus je i dalje rast. Sada kada smo postigli naš primarni cilj domaćeg rasta od 23 exahasha na instaliranoj osnovi, procjenjujemo višestruke mogućnosti za naših sljedećih 5, uključujući međunarodne lokacije s jeftinom obnovljivom energijom – stoji u izjavi Marathona.

Međutim, Marathonovi rudarski pothvati nisu prošli bez incidenata. U svojoj utrci za postavljanjem novih rekorda, uspio je izrudariti nevažeći blok, na primjer, zbog pogreške u uređenju svojih bitcoin transakcija.

27. travanj 2024 05:56