Kripto
StoryEditor

Dok većina kripto mjenjačnica otpušta, Binance i FTX najavljuju nova radna mjesta

15. Lipanj 2022.

Dok druge kripto mjenjačnice otpuštaju osoblje, najveća na svijetu navodno je u pohodu na zapošljavanje.

Prema časopisu Fortune, Binance maksimalno iskorištava 'kripto zimu'. Izvršni direktor Changpeng Zao rekao je da mjenjačnica trenutno povećava zapošljavanje.

- Ako se nalazimo u kripto zimi, to ćemo iskoristiti, to ćemo maksimalno iskoristiti – izjavio je CZ na konferenciji Consensus 2022 u Austinu prošli tjedan.

Binanceova suosnivačica Yi He u intervjuu za Fortune rekla je da trenutno postoji 2.000 radnih mjesta za inženjere, poslove proizvoda, marketinga do poslovnog razvoja.

Dodala je da je kripto prostor još uvijek u ranoj fazi, te da je to sjajno vrijeme za dovođenje vrhunskih talenata.

Ostale kripto mjenjačnice i velike tvrtke u kripto industriji smanjuju broj zaposlenika jer je cijena i volumen trgovanja gotovo svake kriptovalute u padu.

Coinbase, Gemini i Crypto.com najavili su smanjenje radne snage, dok je platforma za kripto kreditiranje BlockFi najavila da se rješava otprilike 20 posto osoblja. Brojne velike latinoameričke mjenjačnice, uključujući Bitso i Mercado Bitcoin također su najavile rezove.

Kripto tvrtke opravdale su otpuštanja pozivajući se na predstojeću moguću recesiju koja šteti cijeni svega, od dionica na Wall Streetu do ethereuma na decentraliziranim mjenjačnicama.

Coinbase

Vodeća američka kripto mjenjačnica smanjuje svoju radnu snagu za 18 posto pripremajući se za mogućnost 'produžene' kripto zime.

U postu na blogu izvršnog direktora Briana Armstronga, tvrtka je otkrila da će otpustiti 1.100 zaposlenika, napominjući da se ekonomski uvjeti brzo mijenjaju i da se čini da svijet ulazi u recesiju. To bi, rekao je Armstrong, moglo dovesti do još jedne kripto zime koja bi mogla trajati dulje vrijeme.

Navodeći potrebu planiranja na najgore, Armstrong je rekao da je tvrtka prebrzo rasla tijekom početka bull marketa.

- Sada mi je jasno da imamo previše zaposlenih - napisao je.

Coinbase je rekao da su najveći izvor prihoda, naknade od trgovanja, značajno pale tijekom prethodnih tržišnih padova. U svom izvješću o zaradi prvog tromjesečja Coinbase je izvijestio o 1,17 milijardi dolara prihoda, što je pad od 35 posto u odnosu na isto tromjesečje godinu dana prije. Također je zabilježen gubitak od 429 milijuna dolara neto prihoda.

Coinbase očekuje da će do konca lipnja imati oko 5.000 zaposlenih u svojim knjigama, navodi se u izvješću podnesenom Komisiji za vrijednosne papire (SEC). Očekuje da će odluka Coinbase koštati između 40 i 45 milijuna dolara, između otpremnine zaposlenika i drugih naknada za otkaz, ali procjena ne uključuje naknadu temeljenu na dionicama koju bi neki zaposlenici mogu dobiti.

Gemini

Gemini Trust Co. otpušta 10 posto osoblja u nastojanju da prebrodi kripto zimu, objavili su braća milijarderi Tyler i Cameron Winklevoss prošli četvrtak.

Braća su ponovno potvrdila da vjeruju da je kripto revolucija u tijeku, ali su rekli da ih je trenutna putanja prisilila da preispitaju veličinu svoje radne snage.

- Zatražili smo od vođa timova da osiguraju da su usredotočeni samo na proizvode koji su ključni za našu misiju i procijene jesu li njihovi timovi odgovarajuće veličine za trenutne, turbulentne tržišne uvjete koji će vjerojatno potrajati još neko vrijeme. Nakon mnogo razmišljanja i razmatranja, donijeli smo tešku, ali nužnu odluku o rastanku s približno 10 posto naše radne snage – napisali su.

Svi fizički uredi tvrtke su zatvoreni i otpušteni zaposlenici imat će sastanke jedan na jedan sa svojim menadžerima kako bi razgovarali o otpremninama, napisala su braća u dopisu.

Crypto.com

Crypto.com otpustit će 260 ljudi, ili 5 posto svoje korporativne radne snage, dok tržišta nastavljaju padati, rekao je izvršni direktor Kris Marszalek u tweetu u subotu.

Putem Twittera Marszalek je opisao otpuštanja kao tešku i nužnu odluku da se dugoročno osigura nastavak i održiv rast. Izvršni direktor također se osvrnuo na trenutni pad tržišta, aludirajući na bear market 2018. godine i usredotočenost tvrtke na izgradnju tijekom kripto zime 18'-19'.

- Nastavit ćemo procjenjivati kako najbolje optimizirati svoje resurse kako bismo se pozicionirali kao najjači graditelji tijekom bear ciklusa, da bismo postali najveći pobjednici tijekom sljedećeg bull marketa - napisao je Marszalek.

BlockFi

Tvrtka za kripto kreditiranje BlockFi prije dva dana je objavila da smanjuje broj osoblja za 20 posto, što je čini četvrtom tvrtkom u nizu u kripto industriji koja zaposlenicima daje otkaz usred brutalnog pada.

Iz BlockFi-a, koji svojim kupcima nudi kripto račune s visokim prinosom, izjavili su da je na tvrtku utjecao dramatičan pomak u makroekonomskim uvjetima širom svijeta, vjerojatno misleći na strahove od moguće recesije koja teško pogađa tržišta gotovo svugdje širom svijeta.

U vrijeme pisanja ovog članka bitcoinom se trgovalo za nešto više od 20.000 dolara, što je pad od 70 posto u odnosu na najvišu razinu od 69.000 dolara. Mnogi promatrači i analitičari sugeriraju da bitcoin i druga kripto imovina još uvijek imaju prostora za pad prije nego što pronađu dno.

Binance nije jedina kripto tvrtka koja će zapošljavati više, a ne manje, tijekom bear marketa. Izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried prošlog je tjedna na Twitteru rekao da će mjenjačnica 'nastaviti gurati naprijed' nastavljajući zapošljavati. Ryan Watt, izvršni direktor Polygon Studiosa, također je jučer na Twitteru napisao da njegova tvrtka planira povećati broj zaposlenih za 15 posto ove godine.

27. travanj 2024 01:15