Kripto
StoryEditor

Europska središnja banka službeno prelazi na fazu pripreme za digitalni euro

19. Listopad 2023.
CBDC, digitalna valuta, digitalne valute središnjih banakafoto Shutterstock

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) najavilo je da će započeti ‘fazu pripreme‘ za projekt digitalnog eura nakon dvogodišnje istrage.

U obavijesti od 18. listopada, iza ECB-a su izjavili da planiraju početi postavljati temelje za moguće izdavanje digitalnog eura počevši od 1. studenog, dodajući da izdavanje digitalne valute središnje banke (CBDC) nije unaprijed zaključeno. Priopćenje je uslijedilo nakon objavljivanja izvješća na 44 stranice o dizajnu i distribuciji potencijalnog digitalnog eura.

Faza pripreme, kako je ECB naziva, trajat će dvije godine i bit će usmjerena na dovršavanje pravila za digitalnu valutu, kao i na odabir mogućih izdavatelja. Dužnosnici su kazali kako će sljedeća faza uključivati ‘testiranje i eksperimentiranje‘ u skladu s povratnim informacijama korisnika, kao i zahtjeve središnje banke.

- Nakon dvije godine Upravno vijeće odlučit će hoće li prijeći na sljedeću fazu priprema, kako bi se otvorio put mogućem budućem izdavanju i uvođenju digitalnog eura. Pokretanje faze pripreme nije odluka o tome treba li izdati digitalni euro. Upravno vijeće razmotrit će tu odluku tek nakon dovršetka zakonodavnog postupka Europske unije - poručili su iz ECB-a.

Europska komisija predložila je u lipnju zakonodavni plan za digitalni euro u kojem je cilj da korisnici pristupe CBDC-u putem svojih banaka. Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a, ponovio je svoj cilj da uz gotovinu bude dostupan digitalni euro, s mnogim istim značajkama privatnosti.

Mnogi u kripto prostoru kritizirali su predsjednicu ECB-a Christine Lagarde zbog tvrdnje da bi se digitalni euro mogao koristiti za kontrolu korisničkih plaćanja u videu podvale u kojem je navodno razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Uvođenje bilo kojeg oblika digitalnog eura vjerojatno će privući pozornost regulatora i kreatora politika, koji će imati svoje izbore za Europski parlament u lipnju 2024.

27. travanj 2024 06:47