Kripto
StoryEditor

Fidelity bitcoin ETF jučer privukao 208 milijuna dolara, nadmašujući odljeve Grayscalea

30. Siječanj 2024.
   

Fidelityjev spot bitcoin ETF jučer je privukao 208 milijuna dolara dnevnih priljeva, nadmašivši odljeve iz Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC) po prvi put od dana pokretanja. Prema privremenim podacima Farside Investorsa, Fidelityjev FBTC ostvario je 208 milijuna dolara priljeva u ponedjeljak, u usporedbi sa 192 milijuna dolara odljeva od GBTC-a, što je najniži dnevni odljev, prema podacima BitMEX Researcha. Najnoviji odljevi GBTC-a označavaju pad od gotovo 25 posto u odnosu na 255 milijuna dolara 26. siječnja i pad od 70 posto u odnosu na najveći dnevni odljev fonda od 641 milijuna dolara 22. siječnja.

To je također drugi najniži dan odljeva za Grayscaleov fond, osim 95 milijuna dolara koji su napustili fond 11. siječnja, na dan kada je pretvoren u spot bitcoin ETF. Kripto trgovci s nestrpljenjem očekuju znakove usporenog odljeva GBTC-a uzrokovanog ulagačima fonda koji su iskoristili priliku da unovče svoje pozicije koje su bile pod diskontom i po 40 posto.

U međuvremenu, brojke od 29. siječnja pokazuju da je devet novih američkih promptnih bitcoin ETF-ova postiglo ukupni volumen od 994,1 milijuna dolara, što je gotovo udvostručenje od GBTC-a, koji je zabilježio volumen od 570 milijuna dolara, prema podacima koje je za X podijelio analitičar Bloomberg ETF-a James Seyffart. BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) i Fidelityjev FBTC ostvarili su najveći udio u volumenu iza GBTC-a, privlačeći 460,9 milijuna, odnosno 315,4 milijuna dolara, 78 posto kombiniranog volumena objavljenog od strane devet novih ETF-ova.

Na konkurentnom tržištu spot bitcoin ETF-ova čak su izdavatelji fondova navodno smanjili naknade kako bi privukli ulagače u SAD-u i inozemstvu. Invesco i Galaxy Asset Management posljednji su smanjili naknade za svoj zajednički ETF Invesco Galaxy Bitcoin ETF (BTCO), rekavši da će mogući omjer troškova biti 0,25 posto, što je pad s 0,39 posto. Pad naknade spušta ga na istu razinu kao BlackRock, Fidelity, Valkyrie i VanEck. BTCO nema naknade za prvih šest mjeseci ili dok ne dosegne pet milijardi dolara imovine, nakon čega će nova niža naknada stupiti na snagu.

Američki rat naknada također bi mogao utjecati na europske ETF-ove, uz nagađanja da trgovci sele svoje investicije od europskih proizvoda u SAD, prema istraživanju CoinSharesa. Prošli tjedan, 23. siječnja, Invesco je također snizio naknade za svoj europski bitcoin ETF s 0,99 na 0,39 posto. Pridružio mu se WisdomTree koji je smanjio naknade s 0,95 na 0,35 posto. CoinShares je uslijedio 25. siječnja, smanjivši naknade za svoj vodeći bitcoin ETF s 0,98 na 0,35 posto.

16. svibanj 2024 11:42