Kripto
StoryEditor

Je li bitcoinov četverogodišnji ciklus čista slučajnost?

14. Rujan 2023.

Bitcoin je poznat po svom četverogodišnjim cjenovnim ciklusima, koji se podudaraju s njegovim rasporedom halvinga koji smanjuje stopu izdavanja/inflacije svake četiri godine.

No, je li jedan fenomen doista povezan s drugim? Neki analitičari vjeruju da su ciklička kretanja imovine povezana s makro uvjetima. I da je kongruencija rasporeda halvinga čista slučajnost.

Važnost likvidnosti

Prema kripto trgovcu TXMC-u, vremenski period bitcoin halvinga je ‘divlja prikladna slučajnost‘ koja se slučajno usklađuje s drugim makroekonomskim čimbenicima koji utječu na cijenu bitcoina. To uključuje oscilacije kamatnih stopa, godišnje prinose na kapital i proizvodne PMI pokazatelje.

- Bitcoin je imovina kao i svaka druga, koja suosjeća s likvidnošću i kreditnim uvjetima, troškovima novca i protokom gospodarstva - napisao je analitičar u utorak.

TXMC-ov tweet bio je odgovor bitcoineru Pledditoru koji je tvrdio da su bitcoinovi četverogodišnji ciklusi samo slučajnosti koje nemaju nikakve veze s halvingom. Naveo je globalnu ponudu novca M2 koja se također kreće u četverogodišnjim ciklusima, utječući podjednako na bitcoin i drugu rizičnu imovinu.

Takva otkrića odražavaju ona Coinbasea, koji je u lipnju predstavio izvješće u kojem se tvrdi da su glavni bull marketi bitcoina usklađeni s popustljivom (dovish) monetarnom politikom. Primjerice, bull marketi 2013. i 2020. bili su povezani s velikim krugovima kvantitativnog popuštanja od strane središnjih banaka.

U lipnju je TXMC objavio video prezentaciju koja pokriva druge povezane pokazatelje s cijenom bitcoina. Na primjer, mjerni podaci poput korporativnih kredita s visokim prinosom, mjera šire sklonosti riziku na tržištu, prilično dobro prate vrhove i dna ciklusa bitcoina.

Protuargument

Zagovornici bitcoinove halving teorije pretpostavljaju da smanjenje količine bitcoina proizvedenog po bloku svake četiri godine stvara šok u ponudi koja povećava cijenu imovine svakim ciklusom.

Neki članovi zajednice, poput Bit Painea, vjeruju da je veza prilično očita i da o njoj ne treba previše razmišljati.

- Tržišna cijena robe određena je aktivnošću marginalnog kupca/prodavatelja. Halving udvostručuje granične troškove proizvodnje bitcoina svake četiri godine - napisao je na Twitteru u utorak.

Sljedeći halving očekuje se u travnju 2024., a smanjit će emisiju bitcoina sa 6,25 na 3,125 bitcoina po bloku. Institucionalni analitičari i rudari bitcoina već daju svoja predviđanja i poslovne odluke oko događaja.

Prema analitičaru CryptoJacku, halving bi i dalje trebao biti vrijeme uzbuđenja za bikove.

26. travanj 2024 23:47