Kripto
StoryEditor

Kripto tržište u padu uoči nadolazećeg sastanka Feda

26. Srpanj 2022.

Cijena bitcoina, ethereuma i ostalih kriptovaluta pala je u ponedjeljak jer se očekuje da će Federalne rezerve povećati referentnu kamatnu stopu za 0,75 posto, što je najveće povećanje u gotovo tri desetljeća.

U vrijeme pisanja ovog članka, bitcoin je skliznuo na najnižu razinu na tjednoj razini od oko 21.150 dolara, što je pad od 4,2 posto u posljednja 24 sata, a ethereum, druga po veličini kriptovaluta na tržištu, pala je gotovo 8 posto do trenutne vrijednosti od 1.420 dolara.

Među deset najvećih kriptovaluta, cardano je najteže pogođen padom od gotovo 7 posto tijekom dana, a slijede ga solana (-7,4), dogecoin (-5,3) i ripple (-4,5 posto).

Kombinirana tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta u međuvremenu je pala s 1,08 bilijuna dolara prošle srijede na bilijun dolara, prema podacima CoinMarketCapa.

Najnovija akcija cijena dolazi uoči dvodnevnog sastanka Federalnih rezervi koji počinje u utorak, a koji bi trebao biti završen sa povećanjem kamatne stope za još 75 baznih bodova.

Fed je već povećao referentne kratkoročne stope zaduživanja za 1,5 posto ove godine, uključujući povećanje od 75 baznih bodova u lipnju, najveće takvo povećanje u gotovo tri desetljeća.

Tim potezom, koji Fed smatra svojim glavnim oružjem za suzbijanje rastuće inflacije, kamatna stopa, stopa koju banke naplaćuju jedna drugoj za prekonoćne kredite, povećat će se do ciljanog raspona od 2,25 do 2,50 posto, što znači da se potpora američkom gospodarstvu iz razdoblja pandemije zapravo približava kraju.

Kada federal funds rate poraste, to utječe na cijelo gospodarstvo. Hipoteke s prilagodljivom kamatnom stopom, kreditne linije stambenog kapitala, kreditne kartice, studentski dug, štednja, depoziti i drugi krediti postaju sve skuplji.

Javni stav je da će skuplje zaduživanje prigušiti potražnju potrošača, čime će se smanjiti inflacija.

Zanimljivo je, međutim, da je stopa inflacija u SAD-u se zapravo ubrzala otkako je Fed počeo povećavati stope u ožujku, s rastom cijena plina, hrane i najma katapultirajući tu brojku na svježu najvišu razinu od četiri desetljeća od 9,1 posto.

Povećanje kamatnih stopa moglo bi se odraziti i na dionicama, kriptovalutama i drugim rizičnim ulaganjima, donoseći rizike smanjenja priljeva kapitala i u konačnici pada gospodarskog rasta.

Očekivano povećanje kamatnih stopa u SAD-u, također slijedi sličan potez Europske središnje banke prošlog četvrtka kada je referentna kamatna stopa u Eurozoni povećana za 0,5 posto.

27. travanj 2024 08:04