Kripto
StoryEditor

Nayib Bukele ponovno izabran za predsjednika Salvadora

06. Veljača 2024.

Do sada objavljeni rezultati izbora pokazuju da je sadašnji predsjednik Salvadora Nayib Bukele zabilježio uvjerljivu pobjedu, što ukazuje da bi mogao biti ponovno izabran za drugi mandat.

Bukeleova administracija suzbila je nasilje bandi u Salvadoru i ušla u povijest usvajanjem bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u zemlji.

U objavi na X-u, Bukele se proglasio pobjednikom predsjedničkih izbora koji su održani 4. veljače 2024. Prema objavi, Bukeleova politička stranka, Nuevas Ideas (Nove ideje), pobijedila je s više od 85 posto glasova.

Naknadna su izvješća ponovno potvrdila njegovu najavu, s malim odstupanjima u postocima. Prema Guardianu, Bukele je osvojio 83 posto glasova.

U međuvremenu, preliminarni rezultati od 31,49 posto glasova koje je posljednji put ažurirao Tribunal Supremo Electoral (TSE), najviše izborno tijelo Salvadora, pokazuju da je Nuevas Ideas vodio u glasovima s gotovo 1,3 milijuna. Dvije glavne oporbene stranke, Nacionalni oslobodilački front Farabundo Martí (FMLN) i Nacionalistički republikanski savez (ARENA), imale su 110.244 odnosno 96.700 glasova.

Bukele je prvi put otkrio planove da se kandidira za reizbor 2022., čak i kada je ustav Salvadora zabranjivao predsjednicima da imaju dva uzastopna mandata. Međutim, presuda Vrhovnog suda iz 2021. dopustila je sadašnjem predsjedniku da se natječe za drugi mandat.

Otkako je postao predsjednik Salvadora 2019., Bukele je uživao visoko odobravanje javnosti. Jedno od njegovih glavnih postignuća je slamanje nasilja bandi u zemlji, pri čemu vlasti provode masovna uhićenja, posljedično smanjujući stopu kriminala i nasilja.

Bukele je također poznat kao jedan od najglasnijih pristaša bitcoina. 2021. godine Salvador je postao prva zemlja u svijetu koja je usvojila bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, što su kritizirala međunarodna tijela poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Od tada, predsjednik Salvadora akumulira bitcoin u ime zemlje. Prema web stranici pod nazivom Nayib Tracker, zaliha zemlje od 2825 bitcoina trenutno se procjenjuje na preko 121 milijuna dolara.

Osim kupnje bitcoina, Bukele je također uveo neke inicijative kao što su vulkanske obveznice, zajedno s planovima za uspostavu Bitcoin Cityja.

Ako se Bukele službeno potvrdi kao pobjednik trenutnih predsjedničkih izbora, njegova će administracija nastaviti napredovati sa svojim bitcoin planovima, prema Felixu Ulloi, potpredsjedniku Salvadora, koji uključuje planirano pokretanje obveznica podržanih bitcoinom u prvom tromjesečju 2024.

26. travanj 2024 00:25