Kripto
StoryEditor

Predsjednik Salvadora, zagovornik bitcoina, ponovno će se kandidirati

10. Studeni 2023.

Službeno je. Nayib Bukele kandidirat će se za još jedan mandat predsjednika Salvadora sljedeće godine. Popularnom reformatoru, ‘križaru‘ protiv nasilja i zagovorniku bitcoina bilo je potrebno zeleno svjetlo izbornog suda za ponovnu kandidaturu.

Visok rejting u javnosti

Prema ustavu Salvadora, predsjednik je ograničen na petogodišnji mandat. Štoviše, uzastopni mandati također su zabranjeni ustavom zemlje.

Međutim, zeleno svjetlo posebnog Vrhovnog izbornog suda vratilo je Bukelea na predsjedničke izbore 2024. godine. Odluka je uslijedila nakon presude Vrhovnog suda Salvadora iz 2021. kojom se Bukeleu omogućuje da se kandidira za drugi mandat.

Bukele je još 2022. najavio da će tražiti ponovni izbor na još jedan petogodišnji predsjednički mandat. U rujnu prošle godine, usred proslave Dana neovisnosti, tada 41-godišnji predsjednik rekao je:

- Objavljujem salvadorskom narodu da sam se odlučio kandidirati kao kandidat za predsjednika republike. Razvijene zemlje imaju reizbor. A zahvaljujući novoj konfiguraciji demokratske institucije naše zemlje, sada će i Salvador.

Predsjednik Salvadora uživa visok rejting u javnosti zbog suzbijanja nasilja među bandama. Bukele će se kandidirati na listi stranke koju je osnovao, populističke Stranke novih ideja.

Osim toga, on je jedan od najistaknutijih vladinih zagovornika bitcoina i blockchaina na svijetu.

VanEck podržava bitcoin politiku Salvadora

U međuvremenu, VanEckov savjetnik Gabor Gurbacs nedavno je istaknuo pristup Salvadora bitcoinu. Strateg investicijskog fonda na Wall Streetu rekao je da srednjoamerička nacija ima potencijal postati Singapur Amerike.

Gurbacs je ovu bilješku ostavio na retweetu objave osvjedočenog maksimalista bitcoina Maxa Keisera. Dakle, jasno je da se poziva na vodstvo srednjoameričke zemlje u kojem je bitcoin u središtu. Keiser je također predsjednik bitcoin startupa koji se bavi rudarenjem Volcano Energy sa sjedištem u Salvadoru.

Kao rezultat globalnih društvenih nemira, Keiser je u listopadu revidirao svoj cilj cijene bitcoina na 220 tisuća dolara.

Nisu svi toliko optimistični u vezi s Salvadorovim prihvaćanjem bitcoina. MMF je ljetos upozorio da usvajanje bitcoina u Salvadoru dolazi s povećanim rizicima i izazovima.

26. travanj 2024 03:19