Kripto
StoryEditor

Prva javna testna mreža ethereuma priprema se za prelazak na proof-of-stake

01. Lipanj 2022.

Ropsten će biti prva javna testna mreža ethereuma koja će prijeći s proof-of-worka (PoW) na  mehanizam konsenzusa proof-of-stake (PoS) u sklopu događaja 'Merge', koji se očekuje u kolovozu ili rujnu ove godine.

- Ethereumova najdugovječnija PoW testnet mreža prelazi na Proof of Stake! Danas je pokrenut novi beacon chain, a Merge se očekuje oko 8. lipnja na mreži – objavio je Tim Beiko, ethereum core programer prije dva dana na Twitteru.

Beiko je vijest nazvao 'prvom probom' za rudare.

Beiko je zatim objasnio u nizu od devet tweetova koji pokrivaju tehničke detalje Mergea za rudare. Obavijestio je programere da se u osnovi 'ništa ne bi trebalo mijenjati' nakon Mergea.

Ropstenov novopokrenuti beacon chain proći će nadogradnju pod nazivom 'Bellatrix' koja će biti kompatibilna s Mergeom oko 2. lipnja. Nekoliko dana nakon toga rudari će odabrati vrijednost poznatu kao Terminal Total Difficulty (TTD) za pokretanje prijelaza. Rudari će tada morati konfigurirati svoje čvorove (nodes) s tom vrijednošću.

- Nakon prelaska Ropstena, još dvije testne mreže (Goerli i Sepolia) bit će prebačene na proof-of-stake prije nego što se fokus prebaci na mainnet – piše u objavi na blogu na ethereum.org web stranici.

Zaklada Ethereum također je nedavno povećala svoje isplate nagrada za bugove kako bi olakšala tranziciju bez problema.

Ethereum, testne mreže i spajanje                             

Pokrenut 2016. godine, Ropsten je ethereumova najdugovječnija PoW testna mreža (testnet). Testne mreže su identične u svakom ključnom aspektu mainnetu, a programeri ih koriste za testiranje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija (dApps).

Ropsten koristi bezvrijedni oblik ethera za izvršavanje transakcija i testiranje okruženja kodiranja. Promjene na test mreži ne utječu na ethereumovu glavnu mrežu. Ovo okruženje bez posljedica daje programerima ključni uvid u sve potencijalne probleme koji bi mogli proizaći iz njihovog kodiranja.

Ranije poznat kao ETH 2.0, ethereumova dugo očekivana mega nadogradnja prebacit će mrežu iz konsenzusa PoW-a a la bitcoin, gdje transakcije potvrđuju rudari s puno računalne snage na PoS, u kojem korisnici koji stakeaju potvrđuju transakcije.

Iz ethereuma tvrde da će to smanjiti potrošnju energije blockchaina do 99,5 posto. 

Merge se odnosi na točku kada će se ethereumova glavna mreža spojiti s beacon chainom sa sjedištem u PoS-u. Nakon toga, ETH 2.0 (koji je nedavno preimenovan u 'konsenzusni sloj') bit će pokrenut.

03. svibanj 2024 15:02