Kripto
StoryEditor

Rast ulaganja u kripto: U veljači vrijednost trgovanja u domaćim mjenjačnicama iznosila je 12,4 milijuna eura

12. Ožujak 2024.
U siječnju 2024. godine vrijednost trgovanja u hrvatskim kriptomjenjačnicama iznosila je 10,9 milijuna eura

Bitcoin je ovog tjedna dosegao novu rekordnu cijenu od više od 70 tisuća dolara jer je financijski regulator Ujedinjenog Kraljevstva odlučio dopustiti trgovanje vrijednosnim papirima podržanim kriptovalutama. Najpoznatija kriptovaluta se u ponedjeljak ujutro trgovala po cijeni od 71.588 dolara, nakon što je prošli tjedan premašila svoju prethodnu najvišu vrijednost iz studenog 2021. od gotovo 69 tisuća dolara.

Najnoviji pomak cijena uslijedio je nakon što je financijski regulator Ujedinjenog Kraljevstva u ponedjeljak rekao da se ‘neće protiviti‘ investicijskim burzama koje stvaraju tržišni segment uvršten na Ujedinjeno Kraljevstvo za zapise kojima se trguje na kriptoimovini (cETN), financijski proizvod kojim se može trgovati poput dionica. Međutim, Uprava za financijsko ponašanje rekla je da neće dopustiti prodaju cETN-ova malim ulagačima ili članovima javnosti.

Također, bitcoinu je ove godine pomogao američki financijski regulator koji je odobrio fondove kojima se trguje na burzi (ETF-ove), odnosno košaricu imovine koja se može kupiti i prodati poput dionica na burzi, a koja ujedno prati cijenu kriptovalute.

Kako je vijest o rekordnoj cijeni bitcoina potaknula i brojne hrvatske građane na razmišljanje o najpoznatijoj kriptovaluti zapitali smo se koliko Hrvata zapravo posjeduje bitcoin i samim time druge kriptovalute pa smo poslali upit Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Iz Hanfe su pak poručili da ne raspolažu podacima o prometima hrvatskim kriptomjenjačnicama i svim valutama kojima trguju, no napominju da navedeni prometi ne odražavaju samo podatke o kupoprodaji kriptovaluta hrvatskih građana s obzirom na to da usluge hrvatskih kriptomjenjačnica mogu koristiti i stranci. Također, podsjećaju, hrvatski građani mogu koristiti i inozemne kriptomjenjačnice.

Ipak, prema podacima Hanfe, vrijednost trgovanja u hrvatskim kriptomjenjačnicama u siječnju 2024. iznosila je 10,9 milijuna eura, a u veljači 12,4 milijuna eura.

– Dosadašnja iskustva pokazala su da vrijednosti kriptovaluta može dramatično oscilirati te da ulagači mogu izgubiti uloženo preko noći. Zato Hanfa kontinuirano upozorava građane da pomno razmisle mogu li podnijeti takav rizik ulaganja. Ukoliko se odluče za takva ulaganja važno je da to rade s provjerenim društvima koja se nalaze u Hanfinom Registru pružatelja usluga virtualne imovine. Isti se vodi u skladu sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma te je putem internetske stranice Hanfe dostupan svima. To što je neko društvo u registru također nije garancija povrata uloženih sredstava već samo dokaz da je riječ o društvu koje je prijavilo svoje poslovanje Hanfi te doista postoji, a nije riječ samo o internetskoj stranici – poručili su iz Hanfe.

Sve je moguće

Kako je Electrocoin jedna od pet tvrtki koje se nalaze u Hanfinom registru, kontaktirali smo i njih, a iz ove su kompanije su također poručili da je teško procijeniti koliko ljudi u Hrvatskoj posjeduje bitcoin ili neku drugu kriptovalutu, no da, prema dostupnim istraživanjima za 2023. godinu, 1,26 posto građana posjeduje kriptovalute.

– Electrocoin je tek ove godine počeo pružati uslugu skrbništva nad kriptovalutama na našoj novoj platformi Electrocoin Trade, stoga broj kriptovaluta pohranjenih na platformi definitivno nije reprezentativan kada govorimo o ukupnom vlasništvu bitcoina i drugih kriptovaluta u Hrvata. Ipak, rastom cijena kriptovaluta povećao se i obim trgovanja na našoj platformi stoga ne bi čudilo da raste i broj Hrvata koji posjeduju bitcoin ili neku drugu kriptovalutu – kažu iz Electrocoina. Iako su dosadašnji ciklusi pokazali da se rast cijene bitcoina najčešće prelijeva i u rast drugih kriptovaluta, predviđanja za ovu godinu u Electrocoinu su ipak ostavili po strani.

– Brojni analitičari procjenjuju kako je za većinu rasta cijene bitcoina u prethodnih nekoliko mjeseci zaslužno odobrenje spot bitcoin ETF-ova u siječnju ove godine. Činjenica je da su sredstva kupaca bitcoina putem spot bitcoin ETF-ova (velikim dijelom su to institucionalni klijenti) puno manje likvidna od sredstava dosadašnjih kupaca bitcoina, jer su ti bitcoini ‘zaključani‘ u skrbništvu određenog bitcoin spot ETF-a. Ovakvu situaciju na tržištu dosada još nismo imali, stoga je još teže usporediti prijašnje cikluse rasta cijene bitcoina sa sadašnjim, a gotovo nemoguće predvidjeti hoće li nedavni rast cijene bitcoina u jednako pozitivnoj mjeri utjecati na rast drugih kriptovaluta kao što je to dosad bio slučaj. Ne smijemo zaboraviti kako je u kriptu sve moguće – poručili su iz Electrocoina.

Da se interes za kriptovalutama prirodno povećava s rastom cijene potvrdio nam je i predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK) Vlaho Hrdalo također dodajući da je ovaj puta situacija ponešto drugačija jer mnogi rast cijene pripisuju odobrenju ETF-ova. 

– To je rezultiralo velikim priljevom novog kapitala koji se slio u ovu vrstu digitalne imovine. Osim toga, bitcoin uskoro očekuje događaj prepolavljanja (‘halving‘) nagrade koju dobivaju rudari za potvrđivanje transakcija. Prepolavljanje znači da se stvara manje novih bitcoina što opet utječe na ponudu. Simplificirano, izgleda da istovremeno dolazi do smanjenja ponude i povećanja potražnje – zaključuje Hrdalo. 

26. travanj 2024 08:23