Kripto
StoryEditor

Starknet pao za 57 posto nakon dugo očekivanog airdropa

21. Veljača 2024.
Starknet, STRK

Layer-2 blockchain na ethereumu Starknet jučer je započeo airdrop za svoj token STRK. Više od milijun korisnika bilo je kvalificirano.

Token je također uvršten na glavne mjenjačnice uključujući: Binance, KuCoin i OKX. U vrijeme pisanja ovog teksta trguje po 1,93 dolara, prema CoinGecku. Već je pao za 57 posto u vrijednosti otkako je započelo trgovanje.

Prema podacima TokenFlowa, oko 69 posto korisnika do sada je preuzelo svoje tokene. To uključuje 394 milijuna tokena od gotovo 600 milijuna koje je tim projekta, Starkware, dodijelio za distribuciju.

Unatoč tome, s cirkulirajućom ponudom od 728 milijuna tokena, to STRK-u daje tržišnu kapitalizaciju od približno 1,37 milijarde dolara, što ga čini 60. najvećom kriptovalutom na kripto tržištu.

Vlasnicima STRK-a pruža se mogućnost da igraju ulogu u upravljanju Starknetom, plaćaju naknade za mrežne transakcije i sudjeluju u njegovom mehanizmu konsenzusa kroz staking.

Prihvatljivi sudionici airdropa uključuju korisnike Starkneta, programere i rane članove zajednice, zajedno s autorima i dionicima unutar ethereum ekosustava općenito.

Prošlog tjedna, suosnivač i izvršni direktor Starkwarea Eli Ben-Sasson izjavio je da je token dio vrlo ozbiljnog procesa decentralizacije vođenog vrijednostima, koji donosi demokratske vrijednosti i stabilnost mreži.

Starkware je primio velike negativne komentare za otključavanje 1,3 milijarde STRK tokena dodijeljenih VC investitorima do 15. travnja, samo 2 mjeseca nakon službenog početka trgovanja.

Razdoblja otključavanja za druge projekte obično su puno duža kako bi se pokazalo da su osnivači zainteresirani za izgradnju ekosustava, a ne za prodaju kriptovaluta nakon uzbuđenja oko lansiranja.

Mrežna aktivnost na Starknetu naglo je pala prošli tjedan nakon kratkog skoka kao odgovor na najavu airdropa. Volumen trgovanja tokenom kroz posljednja 24 sata iznosi 1,45 milijardi dolara, prema CoinGecku.

26. travanj 2024 10:17