Kripto
StoryEditor

Ukrajina putem kripto donacija prikupila 70 milijuna dolara od početka rata s Rusijom

28. Veljača 2023.

Ukrajina je primila više od  70 milijuna dolara u kriptovalutama od početka rusko-ukrajinskog sukoba a ta se sredstva koriste za financiranje vojne opreme i humanitarnu pomoć.

Brojke su proizašle iz izvješća blockchain podatkovne platforme Chainalysis od 24. veljače, koje je otkrilo da je većina sredstava došla u obliku ethereuma i bitcoina.

Donatori ethereuma prednjačili su s 28,9 milijuna dolara, dok su donatori bitcoina i tethera donirali 22,8 milijuna dolara, odnosno 11,6 milijuna dolara.

Donacije su također stigle u obliku nezamjenjivih tokena, poput ukrajinske aukcije NFT-ova s ukrajinskom zastavom koja je uprihodila ukupno 6,1 milijun dolara.

Oko 80 posto od ukupno doniranih 70 milijuna dolara došlo je u prvih nekoliko mjeseci rata, a brzina plaćanja kriptovalutama brzo prati sposobnost zemlje da odgovori ruskoj invaziji, objasnio je zamjenik ukrajinskog ministra za digitalizaciju Alex Bornyakov u intervjuu za Yahoo Finance 24. veljače.

- Ako bismo koristili tradicionalni financijski sustav, to bi trajalo danima. Uspjeli smo osigurati kupnju vitalnih predmeta u tren oka putem kriptovaluta, a ono što je nevjerojatno je da je oko 60 posto dobavljača uspjelo prihvatiti kripto, nisam ovo očekivao – izjavio je Bornyakov.

Bornyakov je dodao da je kripto fond pomoći Ukrajini bio ‘apsolutni uspjeh‘ i da ga je oduševio ne samo iznos donacija koje su stigle, već i lakoća kojom bi ministarstvo digitalizacije moglo pristupiti tim sredstvima za obranu Ukrajine.

Alona Shevchenko, suosnivačica ukrajinskog DAO-a, također je objasnila za Yahoo Finance da su kriptovalute pružile rješenje kada su uvedena ograničenja za ukrajinski središnji bankarski sustav.

- Središnja banka uvela je ograničenja deviznih transfera u Ukrajinu i iz nje kako bi zaustavila bank-run na ukrajinsku valutu. Zahvaljujući kriptu uspjeli smo pokriti neke od neposrednih potreba naših branitelja, u to vrijeme doslovno nije bilo drugog načina – rekla je Shevchenko.

Prema tweetu iz kolovoza Mykhaila Fedorova, potpredsjednika ukrajinske vlade i ministra digitalne transformacije, velik dio doniranih sredstava korištena su za financiranje vojne opreme zemlje, oklopnu odjeću i niz vozila i lijekova.

Čini se da je povećano oslanjanje na kriptovalute u Ukrajini povećalo usvajanje u zemlji, a rujansko izvješće Chainanalysisa pokazalo je da su Ukrajinci treći po broju posvojitelja, iza Vijetnama i Filipina.

Međutim, proruske vojne skupine također su koristile kriptovalutu za crowdfunding svojih ratnih napora, uključujući korištenje kripto donacija za financiranje vojnih kupnji, širenje dezinformacija i stvaranje pro-invazijske propagande, prema Chainalysisu.

Oko 100 skupina primilo je ukupno 5,4 milijuna dolara tijekom rata, međutim, dolazne donacije znatno su pale od srpnja.

Nejasno je kakav su utjecaj sankcije imale na taj pad, ali je 10. paket sankcija protiv Rusije uveden 24. veljače.

U međuvremenu, nedavno izvješće Chainalysisa o kriminalu pokazalo je da su od ukupno 456,8 milijuna dolara ransomware plaćanja u 2022. Godini, većinu tih sredstava uzeli akteri za koje se vjeruje da su iz Rusije.

Chainalysis je objasnio da takve napade često koriste loši akteri za političke programe, poput one ruske pro-konfliktne ransomware skupine Conti,  koja je uprihodila 66 dolara milijuna od žrtava 2022. godine i prethodno najavila svoju ‘punu potporu‘ ruskoj vladi.

29. travanj 2024 01:00