Kripto
StoryEditor

Volumen trgovanja na centraliziranim kripto mjenjačnicama u padu

11. Rujan 2023.
kripto imovina

Pobjeda Grayscalea nad SEC-om mogla bi se smatrati velikim korakom unatrag za financijskog regulatora, koji je pojačao svoje napore protiv kripto industrije. Međutim, ova značajna pobjeda nije se pretvorila u značajno povećanje akumulacije kripto imovine na spot tržištu.

Zapravo, posljednje izvješće CCDate objavilo je da se niz gubitaka nastavio u kolovozu unatoč manjim oscilacijama.

Spot volumen u padu

Ukupan volumen trgovanja spot i derivatima na centraliziranim kripto mjenjačnicama doživio je pad od 11,5 posto, dosegnuvši 2,09 bilijuna dolara u kolovozu. To je označilo najniži mjesečni volumen trgovanja u 2023. godini, prema podacima koje je prikupio administrator referentnih vrijednosti.

Pad trgovinske aktivnosti može se pripisati fluktuacijama cijena, što rezultira najznačajnijim dugim likvidacijskim događajem od kolapsa FTX-a. Štoviše, prošlomjesečna brojka predstavlja drugi najniži kombinirani volumen trgovanja na centraliziranim mjenjačnicama od listopada 2020. godine.

Spot volumen trgovanja na centraliziranim mjenjačnicama smanjio se drugi mjesec zaredom, spustivši se za 7,78 posto na 475 milijardi dolara, što predstavlja najniži mjesečni spot volumen trgovanja zabilježen od ožujka 2019. godine.

Volumen dnevnog trgovanja na centraliziranim mjenjačnicama također je dosegnuo 5,90 milijardi dolara 26. kolovoza, dosegnuvši najnižu točku od 7. veljače 2019. godine. Takav trajno nizak volumen trgovanja na centraliziranim mjenjačnicama zabilježen je u travnju ove godine i sada je u rangu s usporenom trgovinskom aktivnošću kojoj je kripto tržište svjedočilo tijekom bear marketa 2019. godine, navodi se u izvješću.

Iako Binance i dalje drži svoju poziciju najveće platforme za spot trgovanje na kripto tržištu, sa zabilježenim volumenom od 183 milijarde dolara, njegov tržišni udio smanjio se šesti mjesec zaredom. U kolovozu je tržišni udio Binancea pao na 38,5 posto, što je njegov najniži tržišni udio od kolovoza 2022.

Nasuprot tome, Huobi je doživio izvanredan porast volumena trgovanja od 46,5 posto, dosegnuvši 28,9 milijardi dolara, prkoseći općem trendu unatoč glasinama o insolventnosti. To predstavlja drugi uzastopni mjesečni rast volumena trgovanja za Huobi, nakon značajnog prošlomjesečnog rasta od 79,1 posto.

Slijedom toga, tržišni udio kripto mjenjačnice sa sjedištem na Sejšelima popeo se na 6,09 posto, što ga čini drugom najvećom mjenjačnicom nakon Binancea. Ovo postignuće predstavlja najveći tržišni udio koji je Huobi postigao od listopada 2021.

Izvedenice koje također nisu pošteđene

Osim pada spot volumena, trgovanje izvedenicama također je svjedočilo padu od 12,5 posto tijekom prošlog mjeseca, ukupno 1,62 bilijuna dolara. To je najniži mjesečni volumen izvedenica od prosinca 2022. i druga najniža razina od 2021.

Derivati sada čine 77,3 posto ukupnog kripto tržišta, što je pad u odnosu na 78,2 posto u srpnju, što je treće uzastopno smanjenje tržišnog udjela izvedenica, potaknuto volatilnošću tržišta koja je rezultirala značajnim padom otvorenog interesa (open interest) prošlog mjeseca.

Binance je držao vodeću poziciju kao najveća mjenjačnica izvedenica po mjesečnom volumenu, s ukupnim volumenom trgovanja od 865 milijardi dolara. Njegov mjesečni volumen u kolovozu zabilježio je pad od 18,1 posto u odnosu na srpanj. OKX je u kolovozu bio druga najveća mjenjačnica izvedenica, s volumen trgovanja od 315 milijardi dolara, a slijedi ga Bybit, koji je zauzeo treće mjesto s volumenom trgovanja od 205 milijardi dolara.

26. travanj 2024 05:33